– Jeg er jo fra nord, og har lyst å bo og jobbe her. Det er fantastisk å få den muligheten og å kunne gi andre den samme, sier Rydningen (31).

Han har jobbet som tekniker i Patria i seks år, og er storfornøyd med at selskapet har sikret seg vedlikeholdskontrakt på NH90 på Bardufoss.

– Utrolig spennende

Rydningen er opprinnelig fra Lavangen og har gått flyfag på Bardufoss. Etter en periode med lærlingetid i Stavanger kom han tilbake til Bardufoss. Da det finskeide selskapet Patria fikk nyss om at NH90-helikoptrene skulle komme, etablerte de seg i flymiljøet på Bardufoss for seks år siden. Rydningen fikk da jobb hos Patria og har vært hos dem helt siden oppstarten på Bardufoss.

Fikk kontrakt til 100 millioner kroner - les saken her [Pluss]

– Å få vedlikeholdskontrakten på Forsvarets NH90-helikopter er utrolig spennende. Det betyr jobbsikkerhet for oss, og så blir det jo en helt ny hverdag med andre utfordringer med andre fly enn det vi jobber på nå, sier Rydningen.

Han forteller at han har blitt kurset i vedlikehold av NH90-helikopter og har også vært en periode i Finland for å jobbe med NH90.

Sjef for Patria Norge, Dan Kjetil Nordheim, sier Patria er opptatt både av å handle og rekruttere kompetanse lokalt. Kontrakten på Forsvarets NH90-helikopter betyr i første omgang ti nye stillinger på Bardufoss, men det er totalt planlagt 17.

– Vi rekrutterer lokalt, fra vestlandet og fra NH90-miljøet i Nederland. Vi har også rekruttert noen fra Finland og Sverige, sier Nordheim.

Fem av ti nye ansatte er lokal

Han forteller at de allerede har bestemt hvem som skal bemanne de ti første stillingene som kommer. Halvparten av dem er lokal.

– Fem av de ti vi nå ansetter er i lokalmiljøet. Det er jo en god start.

Nordheim sier de i oppstartsfasen henter inn noe kompetanse og bemanning fra Finland.

– Men vår plan er over de neste 12-18 månedene er og ha på plass et komplett norskt team, sier han.

Han anslår at de vil være i full drift på Bardufoss i løpet av juni.

Onsdag holdt Patria en pressekonferanse i Patrias lokaler på Bardufoss, hvor både kommunepolitikere og fylkespolitikere var tilstede. Tilstede var også president i Patria Lassi Matikainen fra Finland.

– Vi har ventet tålmodig i seks år og endelig har vi fått oppdraget, sa en stolt og glad Matikainen under pressekonferansen.

Nordheim påpekte viktigheten av å beholde fagkompetansen lokalt.

– NH90-kontrakten er starten på en utvikling her på Bardufoss, og vi ser gjerne at fylket viderefører og styrker den utdannelsen som allerede er her, sa Nordheim under en pressekonferanse onsdag.

Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk, var tilstede og påpekte at kontrakten ville gi et større fagmiljø og større sjanser for lærlingeplasser lokalt.

– Nå blir det et enda større og enda bedre miljø for de som vil ta utdanningen lokalt. Og det fører igjen til flere søkere, sa Ørnebakk.

Nordheim sier at om hovedbasen for helikopter blir flyttet fra Bardufoss til Rygge kan det bety at muligheten for utvidelse for selskapet i regionen blir mindre.

– For oss som selskap er det ikke en stor frykt med flytting av Bell-helikoptrene, men om det blir en reduksjon av den operasjonelle virksomheten av hær-helikoptrene som opererer fra Bardufoss, så vil det bety en reduksjon av mulighetene våre på Bardufoss, sier Nordheim.

– Vi ser for oss på sikt å også ta over vedlikeholdet av andre helikoptervirksomhet i regionen, fortsetter han.

– Har jobbet for dette i mange år

Viggo Fossum er blant de som jubler aller høyest for storkontrakten til Patria på Bardufoss.

Helt siden 80-tallet har nemlig den gamle Målselv-ordføreren og flyskolerektoren jobbet for å få etablert Patria og et tungt flymiljø på Bardufoss.

– Det er et stort mål som er nådd nå, sier Fossum til Folkebladet.

Da flyskolen ble etablert på Bardufoss på 80-tallet lette Fossum rundt om i Europa etter et selskap som kunne etablere seg på Bardufoss for å drive vedlikehold av flyene.

– Vi fant da tidligere Pilot Factory i Finland som kom flyvende opp til oss, forteller Fossum, og legger til at båndene til Patria derfor ble knyttet allerede da.

Langsiktig

Da det ble klart at NH90-skulle etablere seg på Bardufoss, var Fossum snar med å kontakte Patria og invitere dem opp.

– Vi begynte da å jobbe langsiktig med å få Patria opp, og nå er altså målet nådd. All ære til alle som har vært med å jobbe for dette, sier Fossum.

Målselvordfører Nils Foshaug er veldig glad for jobben Fossum har gjort for å få Patria til Bardufoss.

– Dette vil være med på å utvikle det enorme flyfagmiljøet vi har her, både sivilt og militært, og det er med på å befeste helikoptermiljøet vi har her som det tyngste i Norge, sier Foshaug,

Han påpeker at både kommune og fylkeskommune nå må tilrettelegge for økt aktivitet.

– Vi må tilrettelegge for gode skoler, barnehager, leiligheter og annen infrastruktur som gjør at folk vil komme hit og bo her, sa Foshaug.

- STOR DAG: - Dette er en stor dag, sa tidligere målselvordfører og flyskolerektor Viggo Fossum til venstre. Sjef for Patria Dan Nordheim i midten, og nåværende ordfører Nils Foshaug til høyre. Foto: Susanne Noreng Foto: Susanne Noreng