27. april skal Utvalg for oppvekst og kultur (UOK) i Lenvik ta stilling til om kommunen skal søke om å få gjennomført et prøveprosjekt med valgfritt sidemål i grunnskolen. Ida Gårseth Hov (Frp), som står bak initiativet, mener det er gode grunner for å søke en slik ordning.

– Det er mange elever som sliter med hovedmålet i dag, og det er derfor vanskelig for veldig mange når man i tillegg til hovedmålet må forholde seg til sidemål, uttalte hun til Folkebladet tidligere i april.

Bare Oslo

Det spørs imidlertid om det er en begrunnelse som når frem hos Utdanningsdirektoratet, dersom UOK går inn for å søke ei forsøksordning med valgfritt sidemål. Det er nemlig bare Oslo kommune hittil som har fått tommel opp for et slikt prosjekt. Det opplyser Cathrine Børnes, leder av juridisk avdeling hos Utdanningsdirektoratet.

– Utdanningsdirektoratet kan innvilge pedagogiske og organisatoriske forsøk som kan legge til rette for skoleutvikling, og gi kommuner og fylkeskommuner mulighet til å prøve ut nye pedagogiske og organisatoriske løsninger. Etter at vi åpnet for forsøk med valgfritt sidemål i Oslo 2004-2007, lagde Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) en grundig rapport. Søknader i ettertid er avslått fordi det antas at flere forsøk ikke vil tilføre ny kunnskap ut over det rapporten fra NIFU dokumenterer, sier Børnes.

Tromsø fikk nei

Hvor mange og hvilke kommuner som har søkt om å få gjennomføre en forsøksordning med valgfritt sidemål har Utdanningsdirektoratet ingen samla oversikt over.

– Men vi kan nevne at Tromsø kommune søkte om valgfri skriftlig sidemålsopplæring på ungdomstrinnet. Søknaden ble avslått av direktoratet i juni 2016, opplyser Børnes.

Lenvik-rådmannen er varsom med å komme med anbefalinger i forbindelse med saken som behandles i UOK førstkommende torsdag, men poengterer at en eventuell søknad vil kreve et betydelig forarbeid.

– En søknad om forsøk skal ha klart mål og hensikt, skriver rådmannen, som samtidig påpeker at UOK må ta stilling til hva man ønsker å oppnå ved å søke forsøksordninga.

Rådmannen har lagt frem en todelt innstilling til saken.

Initiativ: Ida Gårseth Hov (Frp) står bak initiativet til valgfritt sidemål i Lenvik. Foto: Maria Holm Simonsen