Anne Mette Brustuen, folkehelsekoordinator i Salangen kommune søkte Tryg om 15 livbøyer til utplassering i kommunen.

Øker sikkerheten

Begrunnelsen er at det er et forebyggende tiltak mot ulykker i vann og et viktig folkehelsetiltak.

– I Salangen kommune har vi mange besøkende hvert år knyttet til arrangering av Millionfisken, samt ellers knyttet til blant annet turisme innen fisking om sommeren. Da er det viktig med tiltak som øker sikkerheten. De er enkle å bruke. De henger løst, det er bare å nappe dem av og kaste dem ut i vannet. Det henger på et tau slik at de kan dras mot land igjen. Og det står også på livbøyene hvordan de brukes, sier Brustuen.

Dekke et større område

– Vi er veldig fornøyd med at det nå kan settes opp 15 livbøyer til dette formålet. Vi har noen fra før, men nå vil vi dekke et større område. De vil bli plassert i sentrum av Sjøvegan, på Salangsverket og ellers spredt på de mest besøkte plassene i kommunen knyttet til fisking, bading eller båtliv, sier hun.

– Jeg har ikke hørt at det tidligere har vært slike ulykker, men dette er et godt forebyggende tiltak. Vi har ingen å miste, avslutter hun.

Fadderordning

Ifølge Tryg kommer jevnlig ønsker om nye bøyer, men mange er erstatning for bøyer som er fjernet, stjålet eller ødelagt.

Derfor har hver eneste livbøye en fadder som har ansvar for at livbøyen er i god stand og klar til bruk. Ofte er det kommuner og lokale havnemyndigheter som har tilsyn med livbøyene. Mange velforeninger, marinaer og grendelag har også engasjert seg for å gjøre nærmiljøet sitt tryggere, og blitt faddere for en Tryg-bøye