Borch mener regjeringen har hatt alle muligheter til å kjøre fortgang i denne saken ved å legge føringer for hvordan de nye forskriftene for etablering av skuterløyper skal tolkes.

– Lovverket er krystallklart

– Nå har Frp vært i regjering i tre og ett halvt år. Da blir det spesielt og merkelig at de nå går ut med løfter om at de skal gjøre noe med denne saken etter neste valg. Dette er for enkelt. Det er bare tull at lovverket må endres slik som Amundsen hevder. Lovverket er krystallklart, og det er også klart at det er kommunene som skal ta beslutningene, ikke fylkesmennene. Frp kan ikke gjemme seg og hevde at lovverket ikke er godt nok. Problemet er de nye forskriftene og tolkningene av dem, ikke loven, sier hun.

Manglende styring

– Regjeringspartiene kan legge føringer hvordan de skal tolkes. Regjeringen burde for lenge siden lagt fram klare premisser for å unngå store usikkerheter. Dette viser regjeringens manglende styring med eget byråkrati og fylkesmenn. Tolkningsrommet er altfor stort. Derfor blander fylkesmenn seg inn i sakene og stopper dem. Regjeringen må nå vise handling, sier hun.

– Jeg må si det er merkelig at Frp først nå sier de skal gjøre noe med denne saken. Spesielt når en tenker på hva de kom med av valgløfter før siste stortingsvalg, sier Borch.

For streng tolkning

– Dette viser jo at det har blitt enda mer byråkratisk og at kommunene faktisk gir opp. Det er ikke noe innhold i den lovendringen om en skal holde på slik. Det bidrar jo bare til en masse merarbeid og bruk av ressurser. Det er jo ikke slik at en tilrettelegger for skuterløyper på denne måten. Fylkesmann skal være en klageinstans i disse sakene og ikke en som legger inn klager. Det virker som de ikke godtar at de ikke lengre skal ta disse avgjørelsene. Men som sagt er det regjeringen som har ansvaret for at dette følges opp. De må gi klare signaler om hva som gjelder. Tolkningen i dag er altfor streng, sier hun.

– Det er jo beklagelig at vi ikke har kommet lenger. Vi kan jo sammenligne med at Oslofjorden får en kjøre vannskuter, i Troms har vi ikke disse mulighetene i forhold til klima. Da bør en tilrettelegge for det som er naturlig for oss her oppe. Og det er skuterløyper. Hvis vi ser på turistnæringa er jo dette en kjempemulighet. Og ikke minst kan det få bukt med den ulovlige kjøringa som foregår i dag. Jeg var på skuteraksjonen i Tromsø i helga. Det er en stor frustrasjon fra flere tusen skutereiere over det som skjer. Og det har jeg forståelse for. De må jo kjøre milevis til Sverige og Finland for å finne et løypenett, sier Borch..