Fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard gjester Salangen kulturhus med astroshowet «Out of Space». Salangen står aller først på lista for det svært så engasjerte astroparets turne i Nord-Norge.

Romheis til verdensrommet

Røed Ødegaard og Sannes forteller blant annet om romheisene som kommer i løpet av 20 år, de vil gjøre det enkelt, billig og trygt å sende mennesker, materialer og utstyr til og fra rommet.

– Vi kommer nordover for å gjøre vårt alle beste for å fortelle folk om fremtiden som venter. Og det er mange som blir litt overrasket over at vi får romheiser fra ekvator om 20 år. Det er ikke så mange nordmenn som er klar over at dette vil skje. Det blir på en måte starten på koloniseringen av solsystemet. Vi skal innta månen om 10 år, Mars om kanskje 20 år, samtidig som romheisene kommer. Knut Jørgen og jeg er så unge at vi kommer til å oppleve denne heisen, ler Sannes.

I ferd med å bli virkelighet

– Dette med kolonisering og romheiser vil prege den nære fremtiden til alle mennesker. Menge tenker at det er science fiction og langt inn i fremtiden. De rakettene som skal sende mennesker til månen eller Mars er allerede bygget, eller i ferd med å bygges. Dette er i ferd med å bli virkelighet. Det er mange av oss som gleder oss til å oppleve det, sier Røed Ødegaard.

– Men på sikt er også dette det første skrittet i forsøket på å forlate vårt eget solsystem. Det er viktig, både fordi vi trenger andre steder å bo siden vi på kort sikt kan bli rammet av katastrofer, for eksempel kometer, og også på lang sikt vil solen uansett svulme så mye at menneskene må ut av solsystemet. Klarer vi ikke det vil vi bukke under som art, sier Sannes.

Bemannet romskip

Under showet vil astroparet fortelle om prosjektet 100YSS, som skal sende det første bemannede romskipet til et annet solsystem. Men det vil ikke skje før omkring 100 år. I slutten av august i fjor ble det gjort en epokegjørende oppdagelse av den mest jordlignende planeten hittil – planeten Proxima b som befinner seg i beboelig sone rundt vår aller nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, 4,2 lysår fra Jorden.

– Vi har deltatt på stjerneskipskonferanser siden den første fant sted i Orlando i 2011. Så vi vet ganske mye om romskipet og vil fortelle om det når vi kommer til Salangen, sier hun.

– Folk vil få høre mye spennende om vår egen fremtid. Og ikke minst at det er en mulighet for at det er en planet til i vårt eget solsystem er svært interessant, sier Røed Ødegaard.

Sans for Nord-Norge

Han forteller også at teknologien har blitt langt bedre de siste årene.

– Ja, vi kommer inn på nye teleskoper og nye måter å observere på. Det kommer til å bli enda sterkere og flottere enn vi har nå. Sannsynligvis er det ikke mange år til vi kan se bilder av hvordan det ser ut på jordlignende planeter rundt andre stjerner. Da blir det for alvor spennende, forteller han.

Begge har stor sans for den nordlige delen av Norge.

– Vi har bestemt oss for at når vi blir pensjonister skal vi bosette oss på et fantastisk sted i nord og bare se på nordlyset, sier Sannes.

De oppfordrer også folk til å ta med steiner om de har noen på peishylla hvor det knytter seg usikkerhet til om det kan være meteoritter. Showet skjer i Salangen kulturhus, på kvelden tirsdag 25. april. Billetter kan kjøpes på kulturkontoret og i inngangsdøra.

En fremtidig Mars-koloni. Foto: Illustrasjon: NASA