Våren i fjæra åpner for store muligheter til friluftsliv, ikke minst for den ihuga fluefiskeren. For fluefiskeren og også slukfiskeren gir fjæra unike muligheter til en hard «fight» med sølvblank sjøørret. Og i motsetning til annet fiske etter anadrom fisk koster det deg ingenting. Og du har enorme områder å fiske på.

Artig og spennende

Sjøørreten går og beiter, gjerne vakende helt inne mot land. Imitasjoner av små reker eller små fisk fungerer godt. Sjøørretfiske i sjøen kan være et fantastisk fiske. Ikke at du fyller fryseren, men du kan få svært artige og spennende opplevelser.

Det kan være lurt å bruke nymfer som har den vekta at de lager ei lita bølge i vannflata. Eller en liten sluk eller wobbler som går høyt i vannet fungerer også bra. Mestrer du ikke fluestanga kan kastedubben være et godt alternativ. Fest dubben i enden av snøret og lag et oppheng for nymfa slik at det blir omkring ei stanglengde mellom dem. Men dette fisket krever litt vind og gråa på vannet.

Ofte kommer sjøørreten plogende i vannflata før den tar. Det er svært nervepirrende sekunder der du må holde deg rolig og ikke gi et for tidlig tilslag. Vent til det «eksploderer» rundt nymfa. Tørrflue er lite utprøvd i sjøen. Men det viser seg at også dette fungerer. Ørreten har ingenting imot å gå til angrep på det som ligger stille og flyter.

Fantastisk natur

Folkebladet snakka med Heidi Stensrud i fjæra Brøstadbotn. Stensrud har bodd i Sverige i mange år før hun kom til Sjøvegan i fjor. Så langt har det vært slukfiske for henne. Men snart skal hun i gang med den nyinnkjøpte fluestanga.

– Det er jo fantastisk å være i fjæra, og det er i en fantastisk natur. Vi dro ned fra fjellet fordi det blåste for mye og var for kaldt. Vi tenkte at vi fikk gjort mer ute om vi var her nede. Det er flott å være i fjæra eller ta båten ut. Her kan vi fyre opp bål og grille pølser. Det er bare flott, sier hun.

Så langt har hun ikke fått sjøørreten til å ta. Men gubben var heldig å få seg en.

– Ja, men den var vel rundt minstemålet eller noe sånt. Men det var den aller første som ble tatt her i år. Men det er litt vanskelig når gubben alltid tar fisk. Det blir litt mobbing, det må jeg leve med. Men jeg gir meg ikke, flirer hun

– Jeg skal begynne å trene med fluestanga og prøve i elvene her som jeg har hørt er fantastiske, sier hun.

Så alt tyder på at gubben vil få økt konkurranse fremover.

Vær varsom

Men vis varsomhet på denne tiden. Mye av sjøørreten står i vassdragene på vinteren uten å ta til seg særlig næring. Når den da slipper seg ut i sjøen på våren er den svært mager. Den er bitevillig, men ubrukelig som matfisk.

Får du disse såkalte «sykkelslangene» er det bare å sette dem forsiktig tilbake i sjøen. Dette gjelder spesielt utenfor vassdrag med stillestående vann. Salangsvassdraget og Løksebotnvassdraget er eksempler på det. I disse fjordene bør en vente til tidligst i slutten av mai eller starten av juni med dette fiske. Mens i Brøstadbotn og i Lavangen kan du få smellfeit sjøørret fra tidlig i april.

Let etter fjorder med små, gjerne strie elver. Da oppholder sjøørreten seg i fjorden store deler av året og er i god kondisjon.

Tørrfluefiske i sjøen er lite utprøvd. Men det nytter. Denne sjøørreten kunne ikke motstå en flytende «bomber». Foto: Morten Dokka
fisker: Heidi Stensrud fra Salangen prøver seg etter sjøørreten i fjæra i Brøstadbotn. Foto: Privat Foto: Morten Dokka