For de omtaler matkveldene de har der som blot. Av de som startet klubben 5. april 1995 er det nå bare Roy-Helge Nesshaug og Leif Harald Simonsen som er igjen.

– Tanken bak det hele var at vi mannfolkene i bygda skulle bli flinkere til å lage god mat, skape trivsel og et godt samhold mellom oss som bor her på Grasmyr, sier Roy-Helge. Og det må disse matentusiastene ha greid, for Grasmyr mat- og vinklubb har matkvelder flere ganger i året der de som er med i klubben samles.

– I tillegg har vi også en Damenes Aften hvert år, der de inviteres til å smake maten vår og se på hva vi holder på med her på grendehuset, sier Roy-Helge. Han forteller at han ble med mest fordi han var glad i mat for 20 år siden, men at interessen for å tilberede mat har økt med årene.

Kvelder med litt stil

Roy–Helge forteller at når gutta samles til matkvelder skal det være litt stil også over klesantrekket. Dongeri godtas ikke, og slips eller tilsvarende skal det være i følge vedtektene klubben har.

– Vi samles her fire ganger i året til det vi kaller for blot. Datoer for de kommende blotene fastsetter vi på årsmøtene. I dag er det bare to tilbake av de som startet klubben, jeg og Leif-Harald Simonsen.

Kjært barn – mange navn

Folkebladet fikk på onsdag se en av de originale innkallingene til etableringen av klubben som ble sendt ut for 20 år siden. I innkallingen sto et blant annet at denne klubben blant annet var ment som en motvekt til kvinnfolkenes slankehysteri, samtidig som man ønsket at også mannfolkene skulle bli flinkere til å tilberede mat.

– Vi oppfordret også folk til å sende ut forslag til navn på klubben, og det kom inn mange morsomme navneforslag, forteller Leif Harald Simonsen, og kunne vise fram ei liste på hele 28 forslag. Noen av disse var: Kokken Roy, Gourmetklubben Han Steiki, Grasmyrs fristelser, Grill og drill, Erling and the greatest, Smak og behag, Grasmyr Gourmene, Alfs støttekontakter, Sauskallan og Slogpeisan.

– Nå ble det jo ikke noen av disse man havnet opp med, men du ser at det var mange saftig gode forslag, ler Leif Harald.

På spørsmålet om de er blitt flinke i matveien, kommer det bekreftende nikk fra gutta som var samlet i kjøkkenet på grendehuset onsdag ettermiddag.

Fokus på mat fra Senja

– For mitt vedkommende kan jeg si at det har hjulpet meg til å tøre å lage mat jeg aldri ville våget ellers, sier Steve Berntsen.

– Vi har nok alle blitt mer eksperimentelle i matveien etter å ha vært i klubben, sier Roy-Helge.

Det er kjøkkenet på grendehuset der det meste av maten har blitt tilberedt til kveldene, og Roy-Helge sier at det til tider omtrent ikke har sett ut her når det har vært på det mest travle.

– Men her har vi blitt adskillig flinkere med årene, noe som er bekreftet fra damene.

– Det står faktisk i vedtektene våre at vi skal lage lokal mat, at vi skal ha fokus på matkulturen fra Senja. Siste blot hadde vi lettsaltet torsk med bacon og gulrot, og vi har for eksempel hatt biffkveld med kjøtt fra Angus-kyrne til Asbjørn Hansen, for å nevne noe.

Bereiste kokker fra Grasmyr

Dagfinn Jakobsen forteller at det ikke er bare lokal mat man har laget opp gjennom årene.

– Klubben har også vært på turer rundt i Europa der vi har sett på andre matkulturer og måter å tilberede mat på. Han forteller at den første turen gikk til Italia i 2007.

– Vi fikk lære mye om italienernes måte å lage mat på, og var faktisk også med på å lage maten selv der nede, sier Leif Harald Simonsen.

Damens aften hvert år

Roy-Helge Nesshaug forteller at klubben har som tradisjon at man på det siste blotet i året inviterer damens til å komme og nye maten mannfolkene har laget, en Damenes Aften.

– Etter at vi har vært på turer utenlands har vi laget mat fra landet vi har vært i, sier Terje Johansen.

Per Nymann Andersen tester smaken på rødvinsausen, og bak ser vi Roy-Helge Nesshaug og Leif Harald Simonsen. Foto: Privat
Her er kokkene fra Grasmyr mat- og vinklubb i ferd med å tilberede rettene til damens aften i fjor. Fra venstre ser vi Per Nymann Andersen, Terje Johansen, Leif Harald Simonsen og Lennart Simonsen. Foto: Privat
Her holder Lennart Simonsen på med å grille spareribs ved en utegrillplass i Spania i 2012. Foto: Privat