Miljøkonsulent i Lenvik kommune bekrefter at avløpet til Shell Finnsnes har vært feilkoblet

– Gamle karttegninger var en av de tingene som gjorde det vanskelig for Shell og oss å se hvor avløpet gikk. Da en fant ut at avløpet var koblet slik at det havnet i båthavna, skjønte alle at det måtte kobles om. De har fått pålegg om å utbedre oljeutskiller og tilkobling for oljeutskilt avløpsvann, sier miljøkonsulent Marta Jansen til Folkebladet.

Prosjekt

Det er i forbindelse med et prosjekt hvor kommunen ønsker å få en komplett oversikt over alle bedrifter som produserer fett- og oljeholdig vann i kommunen. Prosjektet kom i gang etter at det tidligere i år ble funnet oljesøl og -lukt i Olderhavna. Da ønsket også kommunen å sjekke alle bygninger med oljeutskillere og fettutskillere.

– Vi har begynt å få en del tilbakemeldinger og føler at vi har en generell grei oversikt. Når det kommer til Shell ble det funnet så store avvik at de måtte få en tilstandsvurdering av sitt anlegg, noe de har gjort. Nå har vi valgt å pålegge de slik at oppgraderingen skjer så fort som mulig, sier Jansen.

Hun legger til at prosjektet ikke er ferdig, og de jobber med å innhente mer informasjon for å få et komplett bilde av alle anleggene.

Ikke forurenset

Det er selskapet St1 som eier alle Shell stasjonene i Norge, og de bekrefter at de har motatt et pålegg fra Lenvik kommune.

– Vi har fått et pålegg om å utbedre avløpet tilknyttet vår oljeutskiller, som har vært koblet på overvannsledningen til kommunen. Vannet som går i oljeutskilleren kommer hovedsakelig fra vaskeanlegget på stasjonen, skriver Trine-Linda Hansen i St1 i en e-post til Folkebladet.

Hun skriver videre at de mener de ikke har forurenset havna.

Stengt

– Alle kjemikalier som brukes i våre vaskeanlegg er Svanemerket og oljeutskilleren kontrolleres to ganger årlig og tømmes ved behov. Analyse av utløpsvann foretas også to ganger årlig og rapport oversendes kommunen en gang i året. Siste rapport til kommunen viser at alle prøver er godt under grenseverdiene. Prøvene viste prøvene viser 22 milligram per liter vann og grenseverdien er 50. Det er derfor ingen ting som tyder på at vannet som har gått ut fra vårt anlegg er spesielt forurenset, sier Hansen.

Etter feilen ble funnet, ble vaskeanlegget stengt umiddelbart.

– Oljeutskiller blir skiftet ut i april eller mai 2017 og selvsagt koblet korrekt på kommunens spillvannsnett. Vaskeanlegget vil holdes stengt inntil disse utbedringene er gjennomført.

Vi opplever å ha et meget godt samarbeid med kommunen og gjør alt vi kan for å få ryddet opp i dette, avslutter hun.

Dette bildet ble tatt i februar, da reagerte båteiere på oljesøl i havna. Foto: Endre Myrdal Olsen
Det er mange båter som ligger tilknyttet havna. Foto: Carina Hansen