Det sier Inger Marie Olsen, regional prosjektleder ved Nasjonalforeningen for folkehelse i Troms og Finnmark.

Torsdag formiddag underskreiv hun, Lenvik kommune, og Lenvik Frivilligsentral en kontrakt som skal gi personer rammet av en demenssykdom flere aktiviteter og gode opplevelser i hverdagen.

Ordningen har fått navnet «Aktivitetsvenn».

- I dag strekker som kjent ikke den offentlige omsorgen og pleien helt til på dette området. Nå vil vi, sammen med frivillig arbeid, gjøre noe for at livskvaliteten til disse menneskene opprettholdes, sier hun.

Her underskriver de en historisk kontrakt - Dobbel glede

Å være en frivillig aktivitetsvenn innebærer å gjøre aktiviteter sammen med en person som er rammet av en demenssykdom.

- Det kan være å gå på tur, spille i korps, gå i teater eller på kino, male, gjøre hagearbeid eller lignende, sier Olsen og viser til suksesshistorier landet over.

Hun poengterer at man legger vekt på å «koble» personer som har felles interesser og ønsker sammen.

- Derav dobbel glede, siden vi kun vil ha aktivitetsvenner som synes det er fint å være det.

Varig samarbeid

Kommunalsjef for helse og omsorg i Lenvik kommune, Bente Karlsen, forteller at tilbudet til de demente, er ett av satsingsområdene i helse- og omsorgsplanen som nå er ute på høring.

- Samtidig ønsker vi å ha et sterkere fokus på frivillig samarbeid. Dette for å skape best mulige tjenester nå og i årene som kommer, sier hun.

- Er dette en tidsbegrenset kontrakt?

- Nei, i utgangspunktet er dette et tiltak vi nå etablerer som et varig samarbeid, svarer hun.

Muligheter

Folkehelsekoordinator i Lenvik, Karoline Sandberg, ser muligheter.

- Jeg tenker at man også kan utvide dette tilbudet til å gjelde for andre grupper også. Modellen og måten å jobbe på er noe vi vil ta med oss videre til de som trenger ekstra oppfølging og hjelp i hverdagen. Vi er en barneby som absolutt bør rette dette mot barna våre, sier hun.

Det er Lenvik Frivilligsentral som skal stå for rekrutteringen av aktivitetsvennene. Daglig leder, Tommy Myklebust, skreiv mer enn gjerne under på samarbeidskontrakten.

- Det blir nok ikke vanskelig å finne frivillige aktivitetsvenner, sier han og påpeker at dette er et viktig samarbeid.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon, men vi skal ikke ta over noen kommunale funksjoner. Vi vil være en tilleggsfunksjon, sier han.

Givende tiltak

For Myklebust er det viktig at aktivitetsvennordningen blir et givende tiltak.

- Da vil det også bli meningsfullt for de som mottar den frivillige hjelpa, sier han.

Ann Rose Vestad og Tone Alfredsen i demensteamet i Lenvik tror det nye samarbeidet vil få stor betydning for den enkelte som er rammet av en slik sykdom.

- Nettopp det å opprettholde funksjoner i det dagligdagse, til tross for en demenssykdom, er viktig - og dette vil bidra til det, sier Vestad.

I dag finnes det en støttekontaktordning på området, samtidig som mye ligger hos de pårørende og nettverket rundt.

- Dette samarbeidet er til stor glede for alle, sier Alfredsen.

Daglig leder ved Lenvik frivilligsentral, Tommy Myklebust, poengterer at de frivillige ikke skal ta over noen kommunal funksjon, men være en tilleggsfunksjon i tiltaket. Foto: Christian A. Unosen