Rektor Dagfinn Antonsen står fram og sier klart fra at administrasjonen og politikerne i Lavangen nå må ta forholdene på alvor.

Svært alvorlige forhold

– Resultatene fra elevundersøkelsen viser langt mer enn det som ble tatt opp rundt mobbing ved skolen. Blant annet flere forhold ved skolen vi har tatt opp med administrasjonen og politikerne i mange år. Det dreier seg om det fysiske læringsmiljøet. Indikatorene fra elevene er ille. Dette er svært alvorlige forhold. Det er lufta og temperaturen i klasserommene, det er klasserommene ellers, det er toalett, garderobe og dusj, renhold samt uteområdene. Forholdene ved skolen er ikke tilfredsstillende, det er langt under pari. I mange år har vi plagdes med lufta og temperaturen på skolen. Vi sliter med å holde rett temperatur. Når det er kaldt ute klarer vi ikke å få høy nok temperatur inne. Og noen ganger kan det bli opp i 30 varmegrader, som i biblioteket. Vi har et gammelt fyringsanlegg som det er veldig vanskelig å regulere. Dette er tatt opp med teknisk og administrasjonen i mange år uten at det hjelper. Jeg vet at politikerne har satt av noe penger til å utrede et nytt varmeanlegg, men det går for sakte. Dette skulle vært på plass i fjor. Nå må noe bli gjort, sier Antonsen.

Har tillit til elevene

Antonsen frykter at forholdene ved skolen vil føre til at elevene mistrives.

– En indikator på fem i elevundersøkelsen viser at alle er fornøyd. Når det blir under fire er det alvorlig og urovekkende. På lufta i klasserommene har elevene svart en indikator på 3,1, temperatur i klasserommene 2,8, toaletter 2,9, renhold og vasking 3,4. Det fysiske læringsmiljøet generelt er satt til 3,7. Dette er tall som ligger ute offentlig. Noen vil nok prøve å bortforklare disse tallene, men jeg har stor tillit til resultatene i denne undersøkelsen. For eksempel ved skolebiblioteket har det blitt gjort et stort løft. Der gir også elevene en tilbakemelding på 4,7. Der det er bra og de voksne ser at det er bra, sier også elevene at det er bra. Derfor har jeg tillit til resultatene, sier Antonsen.

Blir ikke tatt på alvor

– Noe skjer også på skolen. I skolegården skal vi sette opp ei grillhytte slik at elevene i ungdomsskolen får flere tilbud i friminuttene. Og vi skal bruke noe penger på lekeapparater i vår. Men likevel er ikke dette nok. Forholdene elevene påpeker og som jeg har tatt opp er ikke tatt alvorlig. Også de ansatte ved skolen opplever det samme, som for eksempel problemene med temperaturen. Vi har jo hatt flere tilfeller vi har måtte stenge skolen på grunn av dette, sier han.

Trafikkfarlige situasjoner

– Teknisk etat har ansvar for renholdet. Men de forholdene vi tar opp blir ikke fulgt opp. Elevene gir klar tilbakemelding om at det er for dårlig. Jeg har tatt dette opp gjennom elevrådet flere ganger og sendt kopi til rådmann og teknisk sjef uten at noe blir gjort, sier han.

– Det er også et annet forhold vi må finne løsning på. Det er av- og påstigning på busser ved skolen. De stopper nesten på hovedveien, det er lagt opp til at de ansatte skal parkere der av og påstigning skal skje. Det blir en trafikk-kork ut av det og kan føre til trafikkfarlige situasjoner. Det er svært alvorlig. Jeg har vært veldig tydelig på at de må ta dette på alvor, sier Antonsen.

Fiaskoprosjekt

– Jeg mener at Lavangen kommune er i en økonomisk situasjon som gjør at de kan sørge for at disse forholdene kommer på plass. Det blir jo sagt at kommunen har en god økonomi. Varmeanleggprosjektet som ble satt i gang for noen år siden ble jo et fiaskoprosjekt. Det ble jo brukt flere millioner kroner på å grave opp skolegården for å sette ned noen kontainere som ikke holdt mål. Til slutt måtte det fjernes og avfallet ble sendt til Narvik, sier han.

Må komme ei klar melding

– Nå skal jeg ha et møte med FAU og Skolemiljøutvalget for å ta opp disse problemene. Her er elevrådet representert i tillegg til foreldre, undervisningspersonale og renholdere. Det sitter også en politisk oppnevnt representant i utvalget. Det er nødt til å komme ei klar melding fra dette utvalget. Disse sakene blir også referert i Levekårsutvalget. Skolemiljøutvalget skal være et brukermedvirkningsorgan i skolen, sier han.

- Rådmannen: - Jobbes med løsninger

Rådmann Erling Hanssen sier han har full forståelse for utspillet fra rektor Dagfinn Antonsen. – Vi må få gjort noe så fort som mulig, sier han.

Hanssen hadde et møte med rektor Dagfinn Antonsen onsdag ettermiddag for å diskutere problematikken og resultatene av elevundersøkelsen.

Har full forståelse

Hanssen sier at det er gjort noen forbedringstiltak etter at elevundersøkelsen ble gjennomført i fjor høst.

– Dagfinn har påpekt disse problemene i lang tid. Det er jo han som må ta støyten når elevene ikke har det varmt nok på skolen. Jeg deler hans frustrasjoner, og har full forståelse for at han nå sier fra. Det er ikke rart at han er gått lei av at er slik. Vi er nødt til å gjøre noe med disse tingene så fort som mulig, sier Hanssen til Folkebladet.

Den største utfordringen

Hanssen redegjør for problemene med fyringsanlegget, noe som er den største utfordringen ved skolen. Han medgir at dette har vært et problem i mange år.

– Oljefyringsanlegget vi har er slitent, vi har hatt noen brekkasjer på beltemotorer som har stoppa. Det har vært driftsproblemer som har gått ut over skolen. Det har også vært vanskelig å få fyrkjelen til å produsere nok varme til å holde både basseng, skolebygg og idrettshall varme, sier han.

Jobber med ny løsning

– Vi jobber nå for å få ei helt ny fyringsløsning på plass. Men det vil sannsynligvis ikke være på plass før tidligst første halvdel av 2018. Vi har flere alternativer til vurdering. Noen har sagt vi skal bruke såkalt varmepumpeteknologi med luft til vann. Vi har orientert oss til en del firmaer som har kompetanse på dette område. Det kan se ut som den mest varige løsningen med minst driftsforstyrrelser er grunnboring. Men de som har gjort det sier vi må bore minst 10 brønner. Da snakker vi om kostnader på 11–12 millioner kroner, sier han.

– Er det politisk vilje til å bruke penger på skolen?

– Ja, det er det, men samtidig er ikke dette en sak en får løst ved å knipse i fingrene. Lavangen kommune ligger skyhøyt i forhold til å bruke penger på skolen. Det er fordi politikerne har sagt vi skal ha en kvalitetsmessig god skole, svarer han.

– Vi har også hatt utfordringer på renholdssiden, også i idrettshallen. Vi har hatt vikarer inne for å få opp kvaliteten og jobber fortsatt med det. Den målingen som ble gjort skjedde høsten 2016. Etter det har vi gjort noen forbedringstiltak på skolen. Derfor kan det bli aktuelt med ei ny måling i vår. Har ikke dette ført til forbedring må vi gjøre noe drastisk, sier han.

– Når det gjelder garderobe og dusj var det slik at elevrådet ønsket at det ble montert skillevegger i dusjene. Det er vedtatt og jeg trodde ærlig talt det var gjort. Jeg skal sjekke ut hvor denne saken står i dag, sier han.

Ikke god nok kvalitet

Han forteller også at det har vært noen innkjøringsproblemer med det nye bygget. På gamledelen kan det komme omfattende forbedringer.

– Den delen av skolen som ikke er ny er fra tidlig 2000-tallet. Her har vi en del elementer som går på isolasjon og vinduskvalitet som etter våres oppfatning ikke er god nok. Vi har sjekka det å bruke Enova-systemet for å oppgradere til TEK 10, det kravet som gjelder i dag. Men dette er store og tunge prosesser som vi må se på, sier han.

Bestilt utepaviljong

Hanssen forteller videre at det har vært et begrensa uteareal for elevene i flere år.

– I forbindelse med byggingen av hallen og den nye skoledelen var det jo et avsperra anleggsområde elevene ikke kunne benytte seg av. Gjerder ble også satt opp etter at det var gjort hærverk på skolen, noen hadde vært og ødelagt på taket. Elevene opplevde på nytt å få et begrensa uteområde. Det er forståelig at elevene ikke er fornøyd med dette. I løpet av de to siste dagene har vi bestilt en utepaviljong og ei grillhytte som skal plasseres på skoleområde. Og det er bevilga penger til en stor lavvo. Det jobbes også med andre tiltak i tillegg, sier Hanssen.

Rådmann Erling Hanssen. Foto: Norpix
Elevene i Lavangen har ikke vært fornøyd med utearealet. Men det er forbedringstiltak på gang. Foto: Norpix