- Saksbehandler kan ikke overprøve legeattester, sier hun.

Per Stakkevold, lege i Dyrøy og Sørreisa kommuner, forklarer at det er de med slitasjer, plager i hofter og bein, og de med hjerte- og lungesykdommer som i utgangspunktet får skuterdispensasjon på grunnlag av varig funksjonshemming.

- Enkel sak

Oversikten over alle dispensasjonssøknadene, som Folkebladet har fått tilgang til, viser for øvrig også at et stort antall innbyggere fra andre kommuner søker og får dispensasjon i Dyrøy kommune.

- Dette kan være folk som har tilknytning til kommunen, og som har et område her de ønsker å eller kan kjøre i, sier ordfører Alvig Espenes.

Til tross for et høyt antall dispensasjoner med grunnlag i varig funksjonshemming, har hun ikke grunnlag for å spekulere i vanskjøtsel av systemet.

- Det er derimot en enkelt sak å få dispensasjon når man først har legeattest på at man er varig funksjonshemmet. Saksbehandler forholder seg til den, og stiller ikke spørsmålstegn ved en erklæring fra legen, forklarer hun.

- Stort trykk

I Dyrøy er det et stort påtrykk for å få kjøre skuter. Det bekrefter også ordføreren.

- Derfor ser jeg fram til å få tilrettelagte løyper på plass. Det arbeider vi med og kanskje vil man se mindre til dispensasjonssøknadene da, sier hun og poengterer:

- Samtidig er det positivt at de innbyggerne som er varig funksjonshemmet får de samme mulighetene for å komme seg ut i naturen, som de funksjonsfriske.

- Fylkesmannen har varslet et røffere, mer kritisk fokus på skuterdispensasjoner. Hva tenker du om det?

- Det er positivt at man nå vil gi kommunene veiledning på dette området. Vi ønsker jo å praktisere i henhold til de lover og forskrifter som gjelder. Et overhengende fokus gjør at vi som kommune også kan gjøre en bedre jobb.

- Høye tall

Dyrøy og Sørreisa-lege Per Stakkevold synes tallene i utgangspunktet høres høye ut.

- Er reelt med en så stor andel varig funksjonshemmede i Dyrøy, som har i overkant av 1.000 innbyggere?

- Det ønsker jeg ikke å uttale meg om, svarer han.

- Tror du systemet utnyttes?

- Det tror jeg ikke. Det brukes nok til det formål som er tenkt - å komme seg ut i naturen, noe som kanskje ellers ville vært vanskelig uten en erklæring for bruk av snøskuter, svarer han.

- Veiledning

Miljøverndirektør ved Fylkesmannen i Troms, Evy Jørgensen, poengterer at de er opptatte av at kommunene gir tydelige og lovlige dispensasjoner.

- Vi forsøker å veilede kommunene godt i forhold til nyansene regelverket gir, slik at de gjør lovlige vedtak, sier hun.

Fylkesmannen har i første omgang veiledet kommunene innenfor de områder der regelverket klart brytes.

- Vi har ikke startet med veiledning i forhold til varig funksjonshemming. Når vi intensiverer veiledningen, ønsker vi også et tett samarbeid med helsesektoren, sier hun.

Jørgensen understreker imidlertid at kommunene må bruke myndigheten sin riktig - og sørge for at det faktisk er innbyggere med varig funksjonshemming som får dispensasjon på det grunnlaget, sier hun avslutningsvis.

Lege i Dyrøy og Sørreisa kommuner, Per Stakkevold, synes umiddelbart at tallene høres høye ut, men vil ikke spekulere om de er reelle eller ikke. Foto: Trond Sandnes