– Det har vi et håp om. Sist det var flyshow på Bardufoss var det 10.000 tilskuere. Når vi nå i sommer skal ha både målgang i Arctic Race og flystevne, så er ambisjonen at vi skal oppnå 20.000 tilskuere, sier næringssjef i Målselv, Elin Byberg.

Onsdag ettermiddag skal det være folkemøte om Arctic Race på kommunehuset på Moen.

Fest hele dagen

Målselv kommune og 139-luftving legger opp til fest hele løpsdagen 11. august på Bardufoss. Etter planen skal det starte med offentlig frokost på Bardufoss om morgenen.

– Vi har funnet ut at vi konsentrerer all aktiviteten rundt sentrum og flyplassen. Det er kort vei imellom med gangbru over E6, så det er det mest praktiske. Frokosten er ment for innbyggere og gjester. Vi er i dialog med Kalottspel, som starter sin festival denne helgen, om en konsert på Bardufoss etter frokosten. Det hadde vært spennende om vi fikk det til. Kalottspel har jo de ypperste artistene, sier Byberg.

Race Village

Det skal også foregå mye for barn og ungdom denne dagen, men foreløpig velger Byberg å holde disse planene helt for seg selv.

– Vi skal etablere en Race Village helt fra Holding Area (stort område i tilknytning til flyplassen som brukes av allierte, jour. anm) og inn mot flystripa. Her er salgsområdet med boder og stand der det blant annet vil serveres alt fra kaffe og vafler til grillmat, sier Byberg.

Todelt flystevne

Når det gjelder selve flystevnet så er ikke detaljene spikret ennå. Det som er klart er at det vil bli et todelt sevne, før og etter målgang i Arctic Race.

– Jeg skulle ønsker jeg kunne komme med detaljene nå, men det kan jeg ikke. Vi har ute en rekke henvendelser til ulike aktører, men så langt har vi ikke fått tilbakemeldinger. Det som er klart er at Luftforsvaret stiller med det vi rår over av flytyper, sier koordinator for flystevnet i 139-luftving, Frank Torkildsen.

Men han kan love et sprekt flystevne og ikke minst en sprek avslutning på andre etappe for syklistene.

– De skal sykle tre runder inne på flyplassområdet, og det vil stort sett foregå midt inne blant publikum, så her kommer tilskuerene til å komme veldig tett på, sier Torkildsen.

Flystevnet vil være todelt. Første delen går før rytterne kommer i mål på flystripa, og den andre delen foregår etter at løperne er kommet i mål og til langt utover kvelden. Foto: Jan-Erik Bergstad