Det hersker både forvirring og ulike meninger rundt representantforslaget som Senterpartiet la fram i Stortinget for knapt to uker siden. Målselv Aps Steffen Jakobsen skjønner ikke vitsen med forslaget når det ikke har flertall, mens Geir Inge Sivertsen ber Sp forklare hva de egentlig mener. Selv mener han at forslaget er selvmotsigende hvis man leser innledningen til forslaget.

Ikke endres

Og setningen Sivertsen viser til i innledningen sier følgende: «– Forslaget innebærer ikke omgjøring av vedtak Stortinget gjorde høsten 2016».

Men i selve forslaget i to punkter ber Sp om at Stortinget ber regjeringen om å sikre av hovedbasen for helikopter blir på Bardufoss. Det er disse ulikhetene Sivertsen og Troms-representantene fra Høyre på Stortinget ikke skjønner meningen med.

Vurderer forslaget

– Våre stortingsrepresentanter fra Troms vurderer i utgangspunktet å støtte forslaget, men vi forstår ikke helt hva Sp ønsker å oppnå. Når man ser det som står i innledningen blir jo selve forslaget en selvmotsigelse. Hva mener de egentlig? Det trenger vi en forklaring på, og jeg vil utfordre Liv Signe Navarsete, Sandra Borch eller hvem det måtte være til å bringe klarhet i dette, sier Sivertsen.

Større vedtak

Troms Senterpartis førstekandidat til Stortinget, Sandra Borch, mener forslaget ikke er så vanskelig å forstå.

– Dette handler ikke bare om Bardufoss, men om hele Hæren. Langtidsplanen for Forsvaret (LTP, jour. anm.) er ikke ferdig vedtatt, og vi ser dette som et større vedtak der Hæren med helikopterbase på Bardufoss skal ligge fast. Vi mener dette er så viktig at vi vil ha det på plass før landmaktutredningen er ferdig, slik at det ikke skal være noen tvil om at Hæren skal være i Indre Troms og hovedbasen for helikopter skal være på Bardufoss, sier Borch.

Derfor mener Borch at setningen som skaper forvirring ikke er så viktig.

– Det som er viktig er de to punktene i selve forslaget. Det er de det skal stemmes over. Regjeringen satte spørsmålstegn ved Bardufoss i forslaget til LTP, og vi ønsker med vårt forslag å poengtere at vi skal ha helikopter til Hæren på Bardufoss. Vi har jo i de siste dagene sett hvilken enorm betydning Bell-helikoptrene også har for den sivile beredskapen, og derfor er det viktig at vedtaket om helikopter spikres så fort som mulig. Et enstemmig landsmøte gikk inn for hovedbasen på Bardufoss, sier Borch.

Kan diskuteres

– Hvis Høyre ønsker å være med å støtte forslaget er jo det veldig bra. Så kan de få utenriks- og forvarskomiteen til å merknadsbehandle det Høyre mener er forvirrende, og så er Sp villig til å diskutere det, sier Borch.

Steffen Jakobsen mener Sp bør trekke hele forslaget. Han ser ingen vits i å fremme et forslag som ikke får flertall i Stortinget.

– Jeg synes hele forslaget henger i luften. Punktet om at 339-skvadronen videreføres er tatt bort, og jeg synes det er dumt at Sp fremmer et slikt forslag, spesielt når det ikke får flertall. Jeg er redd hele energien skal gå ut av saken hvis folk tror at dette forslaget berger helikoptrene på Bardufoss, sier Jakobsen.

Fordi Jakobsen mener at slaget står til høsten når landmaktutredningen skal debatteres og vedtas. Det er da skjebnen til helikoptrene og hovedbasen på Bardufoss bestemmes, mener Jakobsen.