– Det var en trist beskjed å få, men vi hadde det i tankene når vi dro hit. Vi blir ikke innkalt til et slikt møte bare for å få gull og grønne skoger, sa Roar Åge Jakobsen, ordfører i Berg for Samlingslista, etter å ha fått høre fra kommunalkomiteen at de går inn for å tvangssammenslå de fire Senja-kommunene.

SE INNSLAG: - Det var en trist beskjed å få

Demokratiet til side

Kommunestyret i Berg besluttet å la Stortinget ta den endelige avgjørelsen om kommunen skulle slå seg sammen med de andre Senja-kommunene. Ordføreren har selv vært en av motstanderne mot sammenslåing og har begrunnet det med at folkeavstemningen og folkemøter har vist at innbyggerne selv ikke ønsker det.

– Det er gjort et flertallsvedtak av noen politikere som setter folkeavstemningen til side. Det er nå også gjort en bestemmelse på Stortinget som setter folkeavstemningen til side og ikke bryr seg om det demokratiet som burde vært til stede i dette landet. Det er skremmende og trasig at det er politikere som gjør det, sa Jakobsen.

– Respekløst

I Torsken-leiren var ikke stemningen stort bedre. Da kommunestyret i Torsken enstemming ga sitt endelige nei til sammenslåing i februar var det til applaus blant representantene. Nå har jubelen stilnet.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Dette er noe vi ikke håpet skulle komme og har tidligere sagt at vi er svært imot tvang. Jeg synes også at det er respektløst at man skal overprøve demokratiet i de enkelte kommunene med et enstemmig kommunestyre og en stor andel av befolkningen som sier at dette ønsker vi ikke å være med på, sa Fred Ove Flakstad (Ap), ordfører i Torsken etter møtet.

SE INNSLAG: - Vi er veldig skuffet over denne beskjeden

Nå skal kommunestyrene i Berg og Torsken finne ut av hvordan de skal legge opp løpet videre.

– Vi har fremdeles noen valg. Vi kan fremdeles stå på vårt vedtak og ikke være med. Det andre alternativet er at vi prøver å innarbeide oss i det samarbeidet mellom Tranøy og Lenvik som har kommet i gang. Men det er det opp til kommunestyret å si noe om. Vi skal følge det opp internt hos oss, så får vi se hva som skjer, sa Flakstad.

Fornøyd med avklaringen

Ordførerne i Lenvik og Tranøy var på sin side glad for at det nå endelig har kommet en avklaring på at Torsken og Berg blir med i den nye kommunen.

SE INNSLAG: - Egentlig som forventet

– Det er veldig greit at vi får en avklaring nå på hva Stortinget vil gjøre i forhold til Berg og Torsken, så de kan komme inn og være med på å legge grunnlaget for den nye kommunen, sa Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen (H), og fikk støtte fra sin kollega i Lenvik.

– Jeg hadde vel regnet med at Stortinget ville lande på den konklusjonen, og så er jeg glad for at vi får denne avklaringen såpass tidlig. Nå har vi i hvert fall fått muligheten til å starte planarbeidet og alt arbeidet som skal gjøres med å bygge en ny kommune allerede fra i dag av. Det er jeg fornøyd med, sa Geir Inge Sivertsen (H), ordfører i Lenvik.

SE INNSLAG: - Veldig bra med ei avklaring

Begge de to ordførerne mener Senja kommune vil stille sterkere med Berg og Torsken på laget, og selv om de i Torsken er mot sammenslåing avviser ikke ordfører Flakstad at de likevel kan få til et godt samarbeid i Senja kommune.

– Vi har allerede i dag et godt samarbeid, og jeg ser ikke for meg at det gode samarbeidet ikke kan videreføres. Vi har tradisjon for godt samarbeid i regionen vår, også på Senja, så det skal vi helt sikkert klare, sa Flakstad.