Dette kom frem på Arena lønnsomme vinteropplevelser i Kunnskapsparken, onsdag. Her deltok 70 bedrifter som selv tok initiativ til å få utviklet felles retningslinjer.

– Dette er en pågående prosess, ønsket av næringen selv. Arbeidsgruppen startet i oktober og målet er at retningslinjene skal være tilgjengelig for publikum på senhøsten 2017. Vi har ønsket oss retningslinjer å forholde oss til, informerer leder for arbeidsgruppen, Silje Westjord.

– Viktig for å minimere sjansen for ulykker Allment

Hun forteller at retningslinjene skal være tilgjengelig for alle.

– Vi skal få på plass en nettside, trykte medier og plakat på kai. Det skal være på småbåthavner i områder hvor hval kan finne på å komme. Det er jo for å øke informasjonsflyten og minimere muligheten for ulykker, sier Westjord.

En av punktene i retningslinjene som diskuteres i retningslinjene, er snorkling med hval.

– Dette kommer an på mengde folk. I Tromsø, hvor jeg jobber, kan det være opp mot 30 forskjellige båter med hvalene. Da er det ikke nødvendigvis hensiktsmessig at en skal ha noen som snorkler i vannet, for det er ikke trygt. Andre steder er det mer trygt. Dette er ikke regulert med et forbud, så her må en ta lokale hensyn, sier Westjord.

Annen tilgjengelighet

Hamn i Senja er en av de som har turister med utenfor Senja for nettopp å snorkle med hvaler.

– Å snorkle med hvalene, det har tatt elt av. Turistene er veldig opptatt av hvordan vi gjør det. Vi bruker tid på å informere om dette som skjer i området vårt, sier markedssjef og medeier, Kari Anne Fredriksen.

Hun påpeker at Senja og Tromsø kan ha ulike tilbud til turistene.

– Det er et poeng at retningslinjene er så dynamisk som mulig, slik at vi kan gjøre forskjellige aktiviteter på ulike steder, for det er ikke alt en kan gjøre i Tromsø, men som man kan gjøre her på Senja, sier Fredriksen.

Silje Westjord er leder for arbeidsgruppen som jobber med retningslinjene og la onsdag frem et utkast for de fremmøtte i kunnskapsparken.
Medeier og markedsansvarlig, Kari Anne Fredriksen i Hamn i Senja, sier at det er forskjellig måte å drive hvalsafari på fra Tromsø til Senja.