Der var det Sørreisa som trakk det lengste strået. Ordfører Jan-Eirik Nordahl ønsker ikke å hovere overfor Målselv kommune, men legger ikke skjul på at han er svært glad for utfallet.

– For det handlet om masse penger, alt fra fem millioner kroner og oppover, sier han.

Saken som brakte de to kommunene til den høyeste rettsinstansen handler kort fortalt om hvilken kommune som skal dekke kostnadene for omsorgs- og helsetjenester etter at en bruker med behov for døgnkontinuerlig oppfølging avslutter sitt opphold på institusjon. I dette tilfellet gjaldt det en ung person, som meldte flytting fra Sørreisa til Målselv, det etter å ha bodd flere år i en barnevernsinstitusjon i Målselv. Målselv kommune krevde 5,1 millioner kroner tilbakebetalt fra brukerens hjemkommune Sørreisa, og mente også at Sørreisa var pliktig til å refundere enhver fremtidig betalingsforspliktelse for den aktuelle brukeren. Sørreisa avslo.

Kunne skapt presedens

Saken har fått ulikt utfall i de tre rundene i rettssystemet. I tingretten var det Sørreisa som vant frem med sitt syn, mens det var Målselv som seiret i lagmannsretten. Nå har imidlertid en enstemmig Høyesterett slått fast at loven ikke åpner for å søke slik refusjon som Målselv søkte fra Sørreisa.

– Vi bestridte kravet fra Målselv med bakgrunn i vår fortolkning av lover, regler og forskrifter, og er særdeles glad for at saken til slutt endte i vår favør. Det var ikke innlysende at det skulle ende slik, for det har ikke vært noen enkel sak dette – det er ikke for ingenting at den gikk til Høyesterett, sier Nordahl.

Problemet har vært at lovverket rundt slike saker som dette har gitt rom for tolkning i flere retninger. Nå, med dommen fra Høyesterett, vil det ikke kunne forekomme lignende tvilstilfeller.

– Har dere banet vei for andre?

– Ja, det kan man vel si. Det var mange kommuner som var til stede og hørte på da saken gikk for Høyesterett, og det var jo fordi dette er en sak som hadde stor betydning for mange. Hvis vi hadde tapt ville det skapt stor presedens i kommunenorge, poengterer Sørreisaordføreren.

– Er det godt at saken nå er endelig avgjort?

– Ja, det må jeg virkelig si. Dette har jo hengt over oss med tanke på økonomi. Hadde vi tapt kunne vi risikert at hele overskuddet fra 2016 gikk i dragsuget, sier Nordahl.

Ønsker finansieringsordning

Ordfører Nils Ole Foshaug i Målselv kommune tar tapet i Høyesterett med fatning.

– Det var jo et prinsipielt spørsmål, og jeg tenkte at det var fifty-fifty sjanse med tanke på utfall. Nå har Høyesterett konkludert, og sånn er det, sier han.

Samtidig er han klar på at det burde være unødvendig at to kommuner skulle være nødt til å møtes i retten for å få avklart regelverket.

– Det er et resultat av et dårlig håndverk utført av andre, mener Foshaug.

I tillegg til å ha tapt sin sak må Målselv dekke Sørreisa kommunes saksomkostninger, vel 715.000 kroner.

– Hva betyr denne dommen økonomisk for Målselv?

– Det er mulig at vi kan søke skjønnsmidler for å dekke saksomkostningene, dette på grunn av at det er en prinsipiell diskusjon vi har vært gjennom. På den andre side betyr dommen at kommuner som har institusjoner og tilbud for ressurskrevende brukere vil kunne få et ekstra trykk økonomisk, sier Foshaug.

Han mener det vil være fornuftig med en finansieringsmodell for å «bøte på» situasjonen. Dette for å unngå spekulasjoner og taktikkeri kommuner imellom når det gjelder ressurskrevende brukere.

– En slik situasjon vil være meget uverdig med tanke på de som har kjempebehov for støtte – det menneskelige aspektet er det viktigste.

Ordfører Nils Ole Foshaug i Målselv kommune tar tapet i Høyesterett med fatning. Foto: Stian Andre Lund