I et brev til Salangen kommune fra departementet kommer det fram at de har fått flere klager og vil se dem i sammenheng. Uten at det kommer fram i brevet tyder alt på at politidirektoratet (POD) har avvist klagen fra Salangen før den havnet i departementet. Departementet tar sikte på å behandle klagene på reformen før sommerferien.

– Et godt tegn

Wiggen Prestbakmo ser det som positivt vat klagene skal behandles samlet.

– Ja, dette mener jeg er et godt tegn. Vi var tidlig ute med å levere inn klagen. Derfor sendte vi et brev til departementet der vi ba dem om å avvente og se vår klage i sammenheng med andre klager. POD har tydeligvis avvist vår klage og sendt den videre. Når vi skjønte hva som var på tur å skje, at vår klage var på rask fart gjennom systemet ba vi departementet om å avvente, sier Wiggen Prestbakmo.

For dårlige prosesser

– En betydelig del av innholdet i klagen er jo prinsipielt og knytta til reformen og innholdet i politireformen. For oss er dette åpenbart en fordel fordi de da vil se bildet at her har det vært for dårlige prosesser. Flere kommuner, både i regionen her, på østlandet og i Trøndelag har henvendt seg til oss og spurt om det er greit om de bruker våres klage som utgangspunkt, sier hun.

– Jeg har fått bekreftet fra mange kommuner at de kjenner igjen den beskrivelsen av prosessene i klagen og støtter oss, sier hun.

Brudd med prosesskrav

– Derfor er det positivt at de ser klagene i sammenheng. Vi ønsket selvfølgelig at de skulle avlyse nedleggelsen av Salangen lensmannskontor, men den konklusjon er en konsekvens av det øvrige innholdet i klagen. Jeg mener jo at våres poeng knyttet til innholdet i polititjenestene samt konkrete brudd med prosesskravene bør være viktig i dette spillet om reformen. Vi ber dem gå i en dialog om hvordan en skal sikre polititjenestene. Vi har langt fra vunnet fram, men de har bekreftet at de ser klagene under ett. Og det er positivt og en fordel for oss som har skrevet en klage på prinsipielle forhold, sier hun.