Etter uværet som herjet i fjellet denne helgen, har skredvarselet nådd det høyeste og farligste nivået for hele Troms fylke.

– Det er ganske heftig altså. Det er mye vindtransportert snø i leområder som er ustabil. Det er også vedvarende svake lag og kantkorn i snødekket som gjør det mer komplekst, sier Jan Arild Hansen i NVE.

Faregraden har ligget på 4 både mandag og tirsdag ifølge varslingstjenesten Varsom.no. De skriver også på sin nettside at snøskredfaren i Troms er nå så stor at det forventes skred som utløses naturlig. Disse kan ramme selv de som ikke befinner seg i fjellet.

– Det kan gå middels store skred over veg som kan gjøre skade, fortsetter Hansen.

Flere ulykker

Mars måned har hittil bydd på flere skredulykker for Troms. En mann omkom da han og tre andre personer ble tatt av skred ved Lyngseidet for litt over en uke siden. Den svært erfarne frikjøreren fra Oppdal, Eirik Finseth, var på tur i Grøtfjorden da han og kameraten Steinar Aarberg ble skamslått da de ble tatt i et skred i en renne i samme tidsperiode.

– Det er ikke uvanlig at mars måned er en periode hvor det går mange skred, forteller Hansen videre.

Han fraråder nå alle om å oppsøke skredfarlig terreng.

– Ferdsel i fjellet på grad 4 må unngås. Nå er det stor sannsynlighet for å utløse skred. Folk må ta konservative valg. Vi har ingen å miste i snøskred, avslutter han.

Også politiet advarer folk mot ferdsel i vinterfjellet og påpeker at det dårlige været også er en faktor som kan gjøre det mer risikabelt.

– Vi ber folk om å følge med på varsom.no. En ting er at det er rasfare, men det er også dårlig vær. Det betyr at redningsmannskapene får utfordringer når de skal bistå med hjelp dersom noe skulle skje. Vi oppfordrer derfor folk til å holde seg unna rasområder, sier lensmann i Finnsnes, Arnold Nilsen.

Refleksjoner og risiko

Kjetil Brattlien er skredekspert i NGI. Han er like klar som Hansen når han advarer om de farlige forholdene i fjellet. I fjor ga han ut boken “Snøskred - livsviktig kunnskap”. Her ønsker han å gi kunnskap og refleksjon med et mål om at flere velger en tur som fører til at de kan komme trygt hjem.

– Trenger det å være farlig for at det skal være en fin tur? Trenger man risiko for å ha en fin helg? Jeg tror ikke man trenger det, sier Brattlien.

Han tror derimot folk finner størst skiglede i moderat bratt og skredtrygt terreng og at naturopplevelsen, kameratskapet og godfølelsen ved å komme tilbake fra tur, står i fokus.

– De fleste skredulykker skjer fordi folk velger å oppsøke bratt og skredfarlig terreng. Den beste måten å unngå ulykker er å unngå det farlige terrenget. Jeg håper den boken samlet sett skal få folk til å dra på tur og samtidig komme trygt hjem, avslutter Brattlien.

Populariteten øker

Salget på ski og støvler har økt i takt med populariteten av toppturer, men det samme gjelder ikke for skredutstyret.

Toppturer på vinteren er en aktivitet som stadig er i vekst. Dette merker også butikkene på Finnsnes.

– Vi har en klar oppgang på toppturutstyr både på ski og skredutstyr. Vi driver også med utleie av toppturutstyr og har bestillinger til langt ut i mai, sier daglig leder på Intersport Finnsnes, Tore Jacobsen.

Salget på skredutstyr har derimot ikke gått like bra, men Jakobsen tror det finnes en naturlig forklaring på akkurat det.

– Det er ikke alle som kjøper søkestang, spade og skredsøker. Når de starter med dette går de ofte i områder som er lite skredutsatt, avslutter han.

KAN RAMME FLERE: Jan Arild Hansen i NVE mener snøskred i dag kan utløses av seg selv og i tillegg ramme veger. Foto: Jan Arild Hansen
EKSPERT: Skredekspert i NGI, Kjetil Brattlien er forfatter bak boken «Snøskred - livsviktig kunnskap». Foto: Stian André Lund
STOR AKTIVITET: Daglig leder på Intersport Finnsnes, Tore Jacobsen ser at populariteten av topptur gjenspeiles i utstyrssalget. Foto: Endre Myrdal Olsen