Det sier Karl Otto Jakobsen. Og legger til:

- Så vi syntes at det var på tide å gjøre noe.

Han og samboeren Johanna Ågren er nå i gang med å pusse opp Torggata 14 midt i sentrum av Finnsnes. Ifølge Johanna ble huset opprinnelig bygget på 1920-tallet.

- Huset har hjerte og sjel, sier hun.

Kostnadsspørsmål

For samboerparet har det ikke vært aktuelt å rive huset, og i stedet føre opp en betongklosse, slik mange har gjort før dem.

- Nei, det er i første rekke snakk om et kostnadsspørsmål. Å rive og bygge nytt ville blitt for dyrt. Nå bruker vi i stedet i overkant av 2 millioner kroner til renovering, og det er overkommelig, sier Karl Otto Jakobsen.

- Og så skal vi fortsatt ha en koselig og hjemmetrivelig butikk i huset, legger Johanna Ågren til.

Rik historie

Huset har en rik historie. I 1970 åpnet Einar Kjærvik butikk i lokalene med salg av ur og litt smykker. Sønnen hans ble optiker i 1992 og han begynte ilag med faren med ur og optikk. Kjærvik drev til i 2005 da Brillehuset og Tromsoptikk tok over. Johanna Ågren tok over 1. november 2009 da eieren av Brillehuset flyttet til Finnmark.

Før Kjærvik var det delt blomster og garnbutikk i lokalene, og før det igjen var det tilholdssted for Finnsnes Farvehandel. I riktig gamle dager drev faren til tidligere huseier Asbjørn Pedersen med ur i andre etasje.

- Inngangsdøra til den butikken var på kortsida i andre etasje mot Domus. Vi fant dørhullet under renoveringa. Så visst har huset sjel og historie, forteller Johanna.

Kunne ikke vente lenger

- Allerede da vi overtok i 2009 var bygget i dårlig forfatning. Nå var vi kommet til et punkt hvor vi så at vi ikke kunne vente lenger med å pusse det opp, sier Karl Otto Jakobsen.

Med innleid hjelp fra Bygger'n og Finnsnes Byggservice har de foretatt totalrenovering fra topp til bunn: Bordkledning og tak er skiftet, det er etterisolert og nytt inngangsparti til de to leilighetene er kommet på plass på baksida. I tillegg skal de ha inn ventilasjon, nytt elektrisk anlegg og VVS.

- Jeg må få rose håndverkerne vi har leid inn. De er flinke og jobber fort, sier Karl Otto.

Både han og Johanna er fornøyd med resultatet som begynner å avtegne seg.

- Huset ligger midt i Finnsnes sentrum, så det fortjener å være pent. Vi er glad for å kunne bidra til forskjønnelse, sier Johanna.

Holder åpent

I ur- og optikerforretningen hun driver har hun én ansatt, Heidi Hansen. Butikken omsetter for cirka 2 millioner kroner for året, noe som gir en grei innkomst. Butikken holder hun åpent som vanlig under byggeperioden.

- De eneste dagene vi blir nødt til å holde stengt er når elektrikerne kommer inn. Da blir vi nødt å stenge i en uke. Vi skal være ferdig med renoveringa til 1. mai.

Karl Otto Jakobsen og Johanna Ågren er glad for å kunne bidra til forskjønning av Finnsnes sentrum. De pusser nå opp dette forretnings- og leilighetsbygget i Torggata vis á vis hotellet. Foto: Vidar Bjørkli
Dette huset like ved Coop Extra ble bygget på 1920-tallet. Nå har det fått en etterlengtet ansiktsløftning. Foto: Vidar Bjørkli