På starten av sommeren i fjor startet de lokale gründerne i Senja Bioprocessing opp prøveproduksjonen ved fiskebruket i Fjordgård. Med produksjonsutstyr innleid fra Island gjorde de restråstoff av fisk om til mel og olje for bruk i dyremat.

– Overordnet gikk prøveproduksjonen etter planen, og vi fikk resultater vi både forventet og ikke forventet. Nå skal vi evaluere resultatene og vurdere veien videre, forteller Marius Berntsen, en av grunnleggerne av bedriften.

Ser fortsatt potensialet

Prøveproduksjonen ble avsluttet i fjor høst. Dersom alt gikk som smurt var planen å fortsette med vanlig produksjon også etter det.

– Vi skulle fortsette produksjonen dersom vi så at det var grunnlag for det. Ellers var alternativet at vi gjennomførte prøveproduksjonen med de resultatene vi fikk, for så å vurdere veien videre. Vi håpet selvfølgelig at vi kunne gå direkte videre, sier Berntsen.

Selv om de ikke fikk videreført produksjonen med en gang, hevder Berntsen at de fortsatt er like forhåpningfulle til planene nå som de var før prøveperioden.

– Vi har fått noen resultater som har vært veldig positive, og mange av forventningen vi hadde har blitt innfridd. Så vi ser helt klart et potensial for å gå videre med det, men det er handler om å finne den riktige måten å gjøre det på. Det er det som er avgjørende, slår gründeren fast.

Ønsker større kapasitet

En samarbeidspartner overtok produktene i testperioden og distribuerte de videre ut i markedet.

– Alt som har med markeds- og salgssiden å gjøre har gått veldig bra, sier Berntsen.

Utfordringene som dukket opp under prøveperioden gikk mest på teknikken og råvarene.

– Det er både tekniske utfordringer med produksjonsutstyret og noen biologiske utfordringer på råvarene som vi ikke hadde forutsatt. Men en god del av det klarte vi å håndtere underveis, og så var det en del ting som vi må se på om vi kan løse på litt lengre sikt.

- Vil dere ha behov for annet produksjonsutstyr enn det som ble brukt i prøveperioden?

– Det er litt avhengig av hvordan vi velger å gå videre. Målet er å få en produksjon med en god del større kapasitet enn linja her er laget for. Det kan godt hende det blir samme leverandøren, men enn større linje. Det får vi se på.

Stake ut ny kurs

Med ordinær drift og utvidet kapasitet kan nysatsingen være med å skape nye arbeidsplasser i bygda. Til prøveprosjektet fikk gründerne støtte fra blant annet Innvoasjon Norge med 450.000 kroner. Enn så lenge har ikke bedriften satt noe mål om når de kan starte opp driften igjen.

– Det er en del formelle ting som skal avsluttes med prøveproduksjonen, og så skal vi oppsummere resultatene vi har fått. Etter det blir det en jobb for å stake ut en ny kurs å gå videre på den. Hvilken tid vi eventuelt kan starte noen ny produksjon vet jeg ikke nå, avslutter Berntsen.