[ Rett på sak]

– Hva slags klær er det du syr, Lene Minkstuen?

– Jeg syr for det meste barne- og dameklær i stretchstoffer.

– Stretch?

– Det er bomull og ullstoffer som kan tøyes. De er tilsatt elastan som er strikk. Det vil si at plagget er mer tøyelig enn for eksempel ei dongeribukse.

– Så dette er plagg man kan vokse i?

– Det kan man. Litt i alle fall. Fordelen for meg er at det er enklere å få tilpasset et plagg sydd i stretch enn om det var i et ikke-stretch stoff.

– Du nevnte dameklær?

– Det blir for det meste kjoler, topper, skjørt og tights. Og det aller meste finner plass i mitt eget skap.

– Syr du ikke for andre?

– Dersom man tar kontakt med meg, så gjør jeg selvsagt det. Jeg har facebookside, instagram og blogg, og de fleste som tar kontakt har vært innom der og sett noe de vil ha eller noe lignende. I dameklær går det fra extra small til extra extra large. Det er nesten ingen begrensninger, særlig hvis de kommer på besøk til meg så jeg kan få tatt mål.

– Og så nevnte du barneklær?

– Det blir både kjoler, topper og bukser. Det kan også være undertøy og tilbehør som smekker, luer og slikt.

– Hvilken aldersgruppe snakker vi om?

– Fra de er nyfødt til de er 12 – 14 år. Da er de ikke så opptatt av å få noe hjemmesydd, da skal det være mote og det samme som alle andre. Men det hender at det kommer spesialbestillinger fra ungdom som har sett noe som de ønsker å få selv også.

– Hvorfor ikke herreklær?

– Jeg syr litt til gubben, men det er ikke så mange herrer som tar kontakt med meg. De er vel ikke så veldig opptatt av farger og fasonger. Men jeg har en far som ønsker seg mine ullskjorter både til bursdag og jul.

– Så dersom noen har problemer med å få magen på plass i den vanlige skjorta, så kan du hjelpe vedkommende?

– Det kan jeg gjøre. Om det er noen som trenger ei skjorte som er small oppe og extra large nede, så kan jeg ordne det. Det er det jeg gjør når jeg tilpasser kjoler, størrelse etter figuren.

– Hva med dresser?

– Nei, jeg har ingen utdannelse innen konfeksjon og søm, så slikt tar jeg ikke på meg. Jeg kan legge opp ei bukse, men det er det.

– Kan du fikse på andres plagg?

– Nei, jeg rører for eksempel ikke en brudekjole til 5.000 kroner for å legge den ut, jeg har ikke den utdannelsen. Alt det jeg gjør er selvlært.

– Hvordan skaper du dine modeller?

– Ofte er det et ferdigkjøpt mønster fra bøker eller fra internett. Det finnes hinsides mye slikt ute på nettet. Jeg tegner også egne mønster, inspirert av det jeg ser. Ofte hender det at hvis jeg prøver et mønster jeg har kjøpt, så passer det ikke helt. Da kan jeg krysse det med et annet mønster eller så tegner jeg nye detaljer selv.

– Når begynte du å sy?

– Jeg har vel alltid sydd på mammas maskin. Vi fikk lov til å gjøre det når vi var små. Da jeg ventet min eldste kjøpte jeg min egen maskin.

– Hva sydde du da du var liten?

– Da sydde mine søstre og jeg dukkeklær og så endra vi på klærne vi hadde. Vi sydde inn kiler i bukser, vi rett og slett tilpassa klærne våre. Vi hadde det gøy med mammas stoff. Og så sydde vi toalettmapper, vesker og punger og pynta oss.

– Du har kjøpt en skikkelig stor maskin?

– Den første jeg kjøpte da jeg var gravid med min eldste datter, var en billig maskin og den gjorde ikke stort annet enn å drepe sygleden. Så den neste ble nesten en overkill. Da jeg gikk fra en maskin som ikke var tilfredsstillende, så ville jeg ha noe skikkelig.

– Hvorfor?

– Det har noe å gjøre med at når du må bruke fritiden din til å plages med maskinen i stedet for å sy det du ønsker, så da sikter du høyt. Jeg ville ha en maskin som jobbet sammen med meg og ikke mot meg.

– Og den nye maskinen kostet den nette sum av?

– Den kostet 17.000 kroner og var et resultat av at jeg ringte gubben og sa at jeg kom aldri til å bruke mine husmordager på ferie med venninner, da ville jeg heller ha en ordentlig maskin.

– Og den er du fornøyd med?

– Jeg hadde nok kjøpt en billigere i dag om jeg hadde vist hva jeg kom til å bruke den til, men nå har jeg en maskin som jeg kan bruke til alt om det trengs. For eksempel knapphull og dekorborder og det er plass til å sy større ting. Jeg har til og med sydd dagens motesak, babyrede, som tar stor plass. Den et tilpasset quilt også og jeg har sydd noen veggtepper.

– Du studerer?

– Ja, jeg tar generell studiekompetanse. Jeg har kokkeskolen og har jobba som kokk i over ti år, og nå ønsket jeg å videreutdanne meg.

– Hvor?

– Forhåpentligvis lærerskolen, men det vil tiden vise. Jeg tar sikte på desentralisert utdanning, slik at jeg kan studere hjemme og bare dra på samlinger.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Bardufoss, faktisk i samme boligfelt hvor jeg bor i dag. Etter grunnskolen ble det kokkeskole i Sørreisa. Etter den kokkelærling på restaurant i Tromsø. Fikk fagbrev, jobba ett år i Tromsø og siden da har jeg jobba på mannskapskjøkkene i Heggelia og i Rusta leir.

– Hobbyer?

– Å sy.