– Det gjelder søknader som er kommet inn for perioden 2018 til 2020. Der er det et etterslep på 8,2 millioner kroner, påpeker Kay Erling Ludvigsen, leder av Lenvik Ap.

For potten satt av i Lenvik kommune til å støtte lag og foreningers vedlikeholdstiltak og investeringer innen idrettsanlegg og nærmiljøanlegg er ikke voldsom, 450.000 kroner årlig til førstnevnte og 100.000 kroner årlig til sistnevnte. Det mener Ludvigsen er for lite.

– Vi må øke potten, og det må vi gjøre også fordi vi vet at det vil komme inn store behov i forbindelse med store prosjekter som fotballhallen på Silsand, den nye ishallen som er under planlegging i Finnfjordbotn og Pioner som skal bygge ny kunstgressbane. Det er snakk om store investeringer som vil legge beslag på en stor andel av den kommunale potten, og vi er derfor nødt til å gjøre noe for å ikke komme helt i bakevja, mener Ludvigsen.

Vil øke potten

Utvalg for oppvekst og kultur (OKU), som Ludvigsen sitter i, så nærmere på situasjonen i februar i forbindelse med at kommuneplanens samfunnsdel skal rulleres. Hele utvalget stilte seg bak Aps forslag om å øke potten til den kommunale tilskuddsordninga med en halv million kroner.

– Tanker er da å doble tilskuddet til idrettsanlegg til 900.000 kroner, samt øke potten til nærmiljøanlegg til 150.000 kroner. Med dette halveres tida, og alle vil ha fått sine tilskudd innen ni år i stedet for 18 år, sier Ludvigsen.

Håpet er at kommunestyret stiller seg bak forslaget når dette skal behandles i juni.

– Hvor skal dere henta penger fra for å kunne øke potten?

– Vi ber rådmannen om å finne inndekning og implementere dette i økonomiplanen, sier Ludvigsen, som for øvrig mener at Lenvik kommune i dag har et så stort økonomisk spillerom at det å finne inndekning ikke bør by på de store problemene.

– Vi bør på en måte synliggjøre at vi setter pris på det engasjementet som idretten i Lenvik viser, og i hvert fall ikke ha en kommunal tilskuddordning som er langt unna virkeligheten. Per i dag er det også sånn at det er Lenvik kommunes bidrag som forsinker prosessene til lagene og foreningene, poengterer Ludvigsen, som mener det er på tide at kommunen viser at den er en utvikler også innen idretten.

– Bra, men...

Daglig leder i Lenvik Idrettsråd, Brynjulf Edvardsen, synes det er fint å høre at det foreligger et forslag om å øke potten til idretts- og nærmiljøanlegg. Samtidig legger ikke Brynjulfsen skjul på at Lenvik kommune etter hans mening bør grave djupere i pengepungen.

– Med tanke på de utbyggingene som står for tur kunne jeg tenkt meg en pott på to millioner kroner, kanskje til og med to og en halv millioner. Kanskje kunne man fått på plass en flertrinnsrakett der man trapper opp beløpet til i hvert fall to millioner kroner i løpet av neste valgperiode, sier Edvardsen.

Han poengterer også at kommunens pott til idretts- og nærmiljøanlegg faktisk var større for 10-12 år siden enn det den er i dag. Den gang var den på 750.000 kroner årlig.

– Tar man indeksregulering med i betraktninga, er vi altså ikke kommet noen vei disse årene, poengterer den daglige lederen.

Etter hans mening bør kommunen satse på at kommunen bør satse på en solid pottøkning, slik at lag og foreninger ikke blir sittende på vent med sine utbyggingsprosjekter.

– Skal Lenvik være en attraktiv kommune må man ha fasiliteter å tilby – i hele kommunen.

Kay Erling Ludvigsen (Ap) ønsker å øke kommunal pott. Foto: Maria Holm Simonsen