På 70-tallet hadde Skognes på Senja sitt eget brukskunstsenter som ble drevet som et kollektiv av en gruppe brennende, unge sjeler. Det var Synøve Bjørkli og Eilif Henriksen som dro det hele i gang. De hadde kommet heim etter å ha bodd flere år i Danmark, og begynte å snakke om å stifte et kollektiv og etablere et verksted på Senja.

Idéen hadde de fått i Danmark, der kollektiv var vanlig. De kastet øynene på den gamle skolen på Skognes, som hadde stått tom i noen år etter at elevene var flyttet til Gibostad. I 1973 kjøpte de skolen av Lenvik kommune, og så var de i gang. Parallelt med det kunstneriske arbeidet, krevde det mye innsats for å bygge om og tilpasse den gamle skolen.

Men det var ingen fare. Kollektivet ble nærmest som en magnet på andre kunstnere og på ungdom generelt som ønsket å teste ut kollektivlivet, som representerte noe nytt og spennende.I tillegg til Synøve Bjørkli og Eilif Henriksen ble kunstnerkollektivet bestående av Randi Heitmann, som drev med veving, og Søren Hjorth, Axel Gran, Ingrid Rauer og Georg Blichfeldt, for å nevne noen.

Salget gikk greit, men medlemmene levde fra hånd til munn, sies det. Kollektivet holdt det gående i fire-fem år på det mest intense, før det langsomt begynte å gå mot slutten. Til slutt ble Synøve Bjørkli alene igjen. Hun overtok og kjøpte bygget, og bor der den dag i dag.

Foto fra Folkebladets arkiv