– Helt fra vi kom hit det vært mangel på vann og dårlig vanntrykk i boligfeltet. Da jeg bygde, måtte kommunen sette opp en vanntank slik at jeg fikk støpt, sier Svein Fagerli som også er politiker i kommunen. Under formannskapets møte mandag fratrådte han som inhabil i saken. Flere politikere var krasse i sine spørsmål overfor teknisk sjef Albert Pedersen som måtte stå skolerett og forklare situasjonen.

Nytt utstyr

– Stadig har det vært problemer med stabil vannforsyning i boligfeltet, en situasjon som har vart siden dag en, svarer teknisk sjef over for politikerne og forteller at ekstern ekspertise mener at en såkalt hydrobar som monteres på vannledningen skal kunne løse problemet. Samtidig medgir han at først når den nye vannforsyningen i forbindelse med utbygging i Hesjevikelva skjer, vil det være trykk nok på nettet.

Slipper avgift

Likevel var politikerne undrende til at det hadde gått så lang tid med å gi folk i boligfeltet stabil vannforsyning. Fra planutvalget forelå det et forslag om at alle i boligfeltet skulle slippe å betale vannavgiften for hele inneværende år.

Politiker Svein Fagerli bad om å få tre av da saken ble behandlet men kunne opplyse om at vanntrykket var svært dårlig, særlig om flere tappet i kranene på samme tid. Ordfører Bernhardt Halvorsen fikk med seg formannskapet i at fritaket på vannavgiften kun skulle vare til det nye utstyret og stabil vannforsyning var på plass.

Beboerne: –  Tålmodigheten vår er over

Beboerne i Spansgårdsstigninga boligfelt er utålmodige etter å få nok vann i kranene. Det har de ikke hatt på 15 år.

Tidligere kunne vannet bli helt borte i feltet fordi en pumpestasjon ikke klarte å suge opp nok vann. Dermed var kranene tørre helt til personell fra teknisk etat satte i gang systemet. Med ny ventil ble vannet aldri helt borte, men trykket er fremdeles elendig, kunne Svein Fagerli fortelle formannskapet da de behandlet saken mandag. Og slik har det vært fra feltet ble bygd ut i 2002.

Lavt trykk

– Nå begynner tålmodigheten vår å ta slutt, sier beboerne Svein Fagerli og John Kenneth Overgård. Stadige små utbedringer har ikke gitt en stabil vannforsyning. Dersom noen tapper mye vann, blir det svært dårlig trykk hos naboen. Mens andre tar det som en selvfølge at dusjen er full av vatn når man ønsker det, er det slett ikke noe beboerne kan forvente. John Kenneth viser fram dusjvannet som pulserer opp og ned med lavt trykk.

Til politisk nivå

Fagerli undrer seg over hvorfor det er nødvendig å løfte saken opp til politisk nivå for å få gjort noe?- For halvannet år siden, skrev vi brev til kommunen om saken, men ingenting har skjedd og jeg får heller ingen informasjon, sier Overgård som bygde for vel tre år siden. - Det er skrevet flere brev opp gjennom tidene, sier Fagerli lakonisk.

Håp

– Har dere tro på at det nå blir en god og stabil forsyning med vann?

Begge drar på det, men håper på det beste og vil i likhet med politikerne følge situasjonen. – Tålmodigheten vår er over nå, er de enige om.

Kommunen på sin side vil nå yte kompensasjon ved å frita for vannavgift samtidig som eksperter skal ha funnet en god løsning ved å montere en såkalt hydrobar som skal sørge for stabilt og godt trykk på vannet.

Sikkerhetsrisiko

– Det verste er jo manglende vann til en eventuell brannslokking, sier Fagerli og forteller om en øvelse for noen år siden der det ble avslørt et elendig vanntrykk som førte til at brannslangene ikke ble rullet ut.

- Et annet moment er hva som skjer ved strømbrudd. Da mister vi uansett vannet helt, hvilket også er en sikkerhetsrisiko, sier Overgård.

- Det er sendt en del skriv til kommunen i saken og tålmodigheten vår har begynt å gå over, sier Fagerli som merket seg at kollegene i formannskapet også var utålmodige etter en god løsning. I løpet av relativt kort tid har han fått lovnader om at problemene skal være løste.

Elendig vanntrykk og flere år med vannmangel gjør at formannskapet i Lavangen fritar beboerne i Spansgårdsstigninga boligfelt vannavgiften inntil ny og vedvarende stabil vannforsyning er på plass. – Jeg vil heller ha god kvalitet på vannforsyninga, sier John Kenneth Overgård. Foto: Ulf Antonsen