At Senterpartiet går fram på meningsmålingene er ikke noe nytt, spesielt ute i distriktene av landet.

Får større oppslutning

Før landsmøte til helga jubles det selvfølgelig i Sp-rekkene over 18,8 prosent oppslutning i den siste målingen utført av InFact, på bestilling av Sp. Samme måling som hadde et utvalg på 1020 personer ga Sp 14,3 prosent oppslutning på landsbasis. Men det kommer ikke fram hvor stort utvalget av spurte var i Nord-Norge.

Folkebladet tok kontakt med valgforsker Bernt Aardal, professor ved Universitetet i Oslo. Aardal var også forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning fra 1994 til 2009. Han har særlig vært opptatt av velgeradferd og er kjent som valgkommentator. På sin hjemmeside har satt opp en oversikt over ni meningsmålingsinstitutter der InFact utmerker seg blant annet ved at Sp får høyere oppslutning fra dem enn fra de andre instituttene. Dette er en sammenligning hvordan instituttene avviker fra hverandre. Et annet forhold er at instituttet InFact har i Aardals undersøkelse det største gjennomsnittlige avviket for alle partier de siste 12 månedene med 7,5 prosent. De åtte andre ligger fra 1,5 prosent til 2,7 prosent.

Automatiserte målinger

– Det er ingen fasit det jeg har på min hjemmeside, men en ser i hvilke grad de ulike instituttene avviker fra hverandre. Så det kan være en grunn til å være litt avventende i forhold til disse tallene. Men så har det

jo vært en del lokale målinger rundt i landet som tyder på at Sp får større oppslutning, særlig ute i distriktene. Men når det gjelder hvor høyt partiet ligger er det ikke enkelt å si. InFact sine målinger for Sp pleier å ligge høyere enn gjennomsnittet, mens gjennomsnittet for Frp og H pleier å ligge litt lavere, sier han.

– Hva er forklaringen på det?

– Det er vanskelig å si. Infacts målinger er jo såkalte automatiserte målinger. Det er ikke et menneske som ringer opp, det er en maskin med et innspilt lydbånd som ringer opp. Det gjør de for å kunne dekke flere personer. Så vanligvis er deres utvalg på 2.000 istedenfor 1.000, sier han.

– Hva er forskjellen om en bruker maskin eller mennesker til å ringe opp?

– Det er vanskelig å si. Det vi vet er at å få folk til å stille opp er største problemet. Sånn sett kan en si at en effektiviserer med å ringe en masse telefoner. Mange har vel opplevd at en tar telefonen og ikke hører noen ting. Da har noen andre kommet i forkjøpet. Men det kan også skape skjevheter i utvalget. Men samtidig kan de andre instituttene kan få problemer med å få folk i tale. Det er ikke lett å si hva som er fasitene her, sier Aardal.

– Grunn til varsomhet

– Men i og med at målingen til InFact avviker en god del fra de øvrige er det grunn til å være litt varsom. Jeg tror det kan være lurt å registrere disse tallene og se om eventuelt andre målinger kan bekrefte dette bildet. En utfordring fremover er at vi kommer til å bli pepret med meningsmålinger, det vil komme regionale og fylkesmålinger og andre fremover. Noen kan ha et lite utvalg og da blir feilmarginene enda større. Derfor tror jeg tror det er lurt å ha litt is i magen, sier han.

– Dette bekrefter jo den tendensen vi har sett de siste månedene at Sp begynner å få tosifra tall, at de har vært jevnstore med Frp. Det kan godt hende denne målingen fanger opp noe av det som rører seg og at oppslutningen er større i distriktene enn i sentrale østlandsområdet, sier han.

Se alltid på øvrige målinger

– Det er klart at fordelene og ulempene med slike målinger er at de gir anledning til store overskrifter. Så når det er noen av oss som sier at det kan være lurt å ha is i magen er vi nok noen gledesdrepere, ler han.

– Hvor troverdig mener du denne målingen er?

– Det er det vanskelig å gi et klart svar på, men jeg tror nok at jeg ville legge til en kommentar på at disse målingene pleier å ligge høyere for Sp enn en del andre. Gjennomsnittet for de øvrige målingene som er gjort i mars utenom denne gir Sp litt i snitt i overkant av 10 prosent oppslutning.Et generelt råd er at når det kommer nye målinger skal man alltid se på hvordan de er i forhold til øvrige målinger. Så det kan som sagt være lurt å ha litt is i magen, sier han.

Knusende ro

Sandra Borch (Sp) tar usikkerheten rundt målingen med knusende ro.

– Ja, om så feilmargin her var på 7,5 prosent er det uansett ei god måling for Sp. Samtidig som vi tar meningsmålingen med knusende ro gir det oss engasjement og inspirasjon til å fortsette det løpet vi har startet. Meningsmåling for være meningsmåling, vi er opptatt av politikken vår. Vi har også alltid tatt meningsmålinger med ei klype salt, sier hun.

– InFact sine målinger har gitt gode tall for Sp. Er dette årsaken til at dere bruker dem nå?

– Nei, det kan ikke jeg svare på. Det er Sp sentralt som har valgt å gjennomføre undersøkelsen. Vi forholder oss bare til de tallene som har kommet. Vi vet jo at feilmarginene kan komme både på pluss og minussiden. Men uansett gjør jo Sp det bra på alle meningsmålingen for tiden. Det er det ingen tvil om. Men det er valgresultatene som gjelder, og det skal gjøres opp i september, sier Borch.

vekst: Senterpartiet med Sandra Borch er i støtet. Meningsmåling fra InFact gir Sp 18,8 prosent oppslutning i Nord. Da har de passert både H og Frp. Foto: Ove Caspersen Foto: Ove Caspersen