Det var natt til en søndag i 2016 at mannen, etter å ha drukket alkohol, satt seg i bilen og kjørte av gårde.

Kjøringen endte med utforkjøring på Senja og materielle skader på bilen.

12 timer etterpå ble blodprøve tatt. Da hadde mannen over én i promille.

Løy

Ifølge dommen sa 21-åringen noen dager senere til vennene sine at de til politiet kunne forklare at de ikke husket noe fra kvelden - og at han hadde ligget og sovet.

I siktelsen kommer det fram at mannen skal ha sagt følgende:

«At de var dritings og lå og sov og derfor ikke visste hvem som hadde kjørt tiltaltes bil fra festen hos (...)»

To av vennene løy for politiet, mens to fortalte sannheten.

Etter å ha blitt avslørt, erkjente 21-åringen at han skulle kjøre hjem, til tross for at han hadde drukket en halv liter sprit.

Han samtykket så til at saken ble avgjort som en tilståelsesdom.

Bærende

Det er selve fyllekjøringen og medvirkning til falsk forklaring som var bærende for straffeutmålingen.

«Siktete har som tiltalt i en straffesak bevirket at andre personer, som i utgangspunktet ikke er mistenkt for noe straffbare handlinger, avgir falsk forklaring. En slik påvirkning har kun egeninteresse for øye», står det i dommen.

«I tillegg til det overtramp mot det offentlige som påvirkningen utgjør, representerer den også en utnytting av forholdet til de som ble påvirket og som derigjennom selv blir eksponert for straff», påpekes det videre.

I retten foreslo påtalemyndigheten at straffen skulle settes til 40 dager, samt en bot på 27.000 kroner. Videre ble det, ifølge dommen, lagt ned påstand om tap av førerretten i fire år.

Promille

Når det gjelder promillekjøringen, viste analyseresultatet fra Folkehelseinstituttet at mannen hadde over én promille tolv timer etter kjøringen fant sted.

«Basert på tiltaltes egen forklaring om alkoholinntak forut for kjøringen, legger retten til grunn at han hadde en promille på over 2,0 da kjøringen fant sted», påpekes det.

I formildende retning ble det lagt mannens tilståelse lagt til grunn.

I retten forklarte 21-åringen at han har behov for førerkortet for å komme seg til og fra jobb, samt kurs i forbindelse med utdanning.

«Retten har forståelse for dette, men finner likevel at hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling må veie tyngst», poengteres det.

Dømt

Den 21 år gamle mannen ble av Senja tingrett dømt til ubetinget fengsel i 36 dager, samt til å betale en bot på 30.000 kroner.

Mannen fradømmes også retten til å føre motorvogn for en periode på tre måneder og seks måneder.