Salangen kommune sliter med å få søkere til sykepleierstillinger. Derfor legges fram en ny plan for å rekruttere sykepleiere til pleie- og omsorgstjenesten. Planen skal behandles i administrasjonsutvalget 22. mars.

Behov for flere sykepleiere

– Situasjonen i dag er at vi mangler en sykepleier. Vi leier inn en person via vikarbyrå. Hvis vi ikke klarer å få rekruttert har vi muligens behov for leie inn en stilling i tillegg sommeren 2017, sier personalsjef Hege Berntsen i Salangen kommune.

– Flere av de sykepleierne vi har begynner å nærme seg pensjonsalderen, i tillegg kommer det demografiske endringer, den kommende eldrebølgen som gjør at vi må være i forkant. Vi vil ha behov for å rekruttere flere sykepleiere de neste årene. Vi har ikke nå eksakte tall for hvor mange vi har behov for i årene som kommer, men det vil bli utarbeidet tall for dette. Dette er jo ikke spesielt for Salangen, det er noe som skjer i hele landet, sier Berntsen.

Øker stimuleringstilskuddet

– Blir det utdanna for få sykepleiere?

– Ja, ut fra behovet blir det nok utdanna for få sykepleiere. Så er det jo en del som finner seg andre yrker, sier hun.

I rekrutteringsplanen foreslås det blant annet å øke stimuleringstilskuddet fra 20.000 kroner til 40.000 kroner

– I forhold til andre yrkesgrupper har vi lyktes med denne strategien. Per i dag har sykepleiere med full ansiennitet 440.000 kroner i årslønn. Så et tillegg på 40.000 kroner vil jo merkes. Det er jo et anselig beløp, sier Berntsen.

– Dere er ute etter studentene tidlig?

– Ja, vi ønsker å legge til rette for og ta imot studenter på en god måte. Ofte er det jo slik at om en trives på en arbeidsplass som student er det gode muligheter for at de søker seg tilbake når de er ferdige med utdanninga, sier hun.

Stipendordning

Målgruppen for kommunen er studenter spesielt fra Salangen kommune som ønsker å utdanne seg til sykepleiere. I planen ligger det også en stipendordning for studenter på 50.000 kroner som utbetales etter endt utdanning og ved tilsetting. Og alle nyansatte skal tilbys 100 prosent stilling. Det legges også opp til gode muligheter for å studere på arbeidsplassen og gode permisjonsordninger.