Det er Kulturskolen i Lenvik som har tatt initiativet til prosjektet, som har fått økonomisk støtte blant annet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk kulturråd. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom flyktningtjenesten i kommunen, Barnas Verdensdager Finnsnes, Gibostad EMA mottak, Kulturskolen i Lenvik og Kultur i Troms.

SE INNSLAG: Flere farger skal skape integrering

– Formålet med prosjektet er å skape en arena for gjensidig berikende kulturmøter der forskjellig identitet og kulturell kunstnerisk kompetanse fra flere land blir synliggjort og verdsatt, og hvor en gjennom felles arena oppnår likeverdige og konstruktive møter mellom mennesker med forskjellig bakgrunn, erfaring og kultur. På denne måten bidrar en til aktiv integreringsarbeid som er bunnet i gjensidig respekt for hverandres kultur og identitet, forklarer Sindre Sandvik.

Musikalsk ansvarlig

Artisten Lena Jinnegren er musikalsk ansvarlig for prosjektet, som skal ende opp i en flerkulturell forestilling i disiplinene sang, musikk og dans. Jinnegren skal også selv delta i forestillingen.

– Sammen med perkusjonisten Benjamin Olsvik Nilsson har vi allerede hatt flere møter med ungdommer, blant annet på flyktningemottak. Det neste møtet vil være på Finnsnes ungdomsskole mandag 27. mars, og oppfordringen er at alle som vil være med på dette prosjektet møter opp da, forklarer Linnegren, som tilføyer at målgruppa er barn fra mellomtrinnet og opp til det hun beskriver som unge voksne.

Lena Jinnegren understreker at man ikke behøver å være på toppnivå for å delta, men at man må ta sin deltakelse i konsertprosjektet seriøst. Elever ved Kulturskolen i Lenvik skal medvirke, men prosjektet er også vidåpnet for andre ungdommer som driver med kultur, enten de går på kulturskolen eller ikke.

– Dette skal altså ende opp i forestilling i Kulturhuset på Finnsnes?

– Ja, i utgangspunktet en forestilling fredag 16. juni, men vi kommer også til å vise bruddstykker av forestillingen under Barnas Verdensdager på Finnsnes dagen etter.

Akkompagnatører på forestillingen vil være flere av pedagogene ved Kulturskolen i Lenvik, pluss at eksterne musikere er leid inn.

– Vi er jo helt i starten av dette prosjektet og vet ikke hvordan resultatet til slutt vil fremstå. Så veien blir nok i stor grad til når vi går. Vi er like spente som alle andre på hvordan dette vil ende, påpeker Sindre Sandvik.

Men både han og Lena Jinnegren er fullstendig klar over at det dreier seg om møter mellom ulike kulturer.

– Det vi vil oppleve er noe helt nytt, som for eksempel at en norsk folketone mikses sammen med tradisjonsmusikk fra Syria. Vi har allerede testet ut noen slike koblinger, og resultatet er svært spennende, forklarer Lena Jinnegren.

Fargerik

– «Flere Farger», som vi kaller det, er en fullverdig lightversjon av det veletablerte konseptet «Fargespill», som ble etablert av musikeren Ole Hamre. Et konsept som har spredt seg ut over landet, og som vi nå har kjøpt rettighetene til, forteller Sindre Sandvik.

Heidi Hilmarsdotter Hansen er daglig leder ved mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Gibostad. Også hun mener at prosjektet er en glimrende måte å integrere innvandrere i lokalsamfunnet på.

– I begynnelsen var det mange ved mottaket vårt som ville være med. Men vi sto til slutt igjen med fem, men de er også veldig gira og hundre prosent seriøs i sin medvirkning i prosjektet, foreller hun.

Anne Grete Normann, som er fagleder ved Flyktningetjenesten i Lenvik, beskriver prosjekt «Flere Farger» som en vinn-vinn-situasjon.

– I et fargerikt samspill som jeg er sikker på at denne forestillingen vil bli vil alle stå frem som vinnere. Vi kan vise fram vår kultur samtidig som mennesker fra andre kan vise fram sin kultur med stolthet. Da tror jeg mange vil oppdage at vi egentlig er ganske like uansett hvor vi kommer fra i verden, mener hun.