Nergård sine mottak på Senja opplevde i forrige uke å få så mye fisk at de ikke hadde nok biler til å transportere ut fisken.

– Vi har måtte finne en annen anvendelse mens det har stått på. Situasjonen var slik at materiell på bilsiden har vært utfordrende. Det ble ikke krise for oss, da det løste seg på grunn av været denne uken, sier Oddgeir Simonsen, sjef for hvitfisk på Nergård Senja AS til Folkebladet.

Overflod av fisk

Når fisken ikke kunne bli hentet av transportørene, ble det andre løsninger som måtte på plass.

– Vi har kjørt på med litt fersk fisk ut i markedet og så har vi saltet fisken som kom inn. Det har ikke vært aktuelt for oss å stenge mottaket, vi har ikke tenkt å gjøre noen form for stopp hos oss, sier Simonsen.

Avdelingsleder for Thermo Transit Nord-Norge, Bjørn Magne Willumsen, forteller at mengden fisk har vært ekstremt.

– Noen perioder er vanskeligere enn andre. I de siste ukene har vi hatt 270 biler på veiene i nord hver uke og hvis en ligger til de andre aktørene som er på veien er det snakk om et vanvittig volum.

– Er det for lite biler for å ta høyde for godt fiske?

– Det er ikke for lite biler. Det vi har sett nå er det hvert år og ikke noe nytt. Det er noen vanvittige mengder fisk til tider og slik kommer det til å være i evig tider.

Willumsen synes tross tøff periode, har det gått veldig bra.

– Det er enda ikke noen som ikke har fått ut fisken på veiene. Enkelte dager har fisken måtte vente, men den har kommet ut til markedet til rett tid.

Kapasitet

Daglig leder i Nergård Seafood salg, Morten Hermansen, sier det er vanskelig å forutse toppene, og at godvær langs hele kysten kan ha hatt innvirkninger.

– Transport kan ikke ha kapasitet å ta alle toppene. Sesongene vi har er ganske korte og det gode været langs hele kysten i nord har vært en stor del av årsaken til utfordringene. Hva kan man si, dette er noe som skjer en til to ganger i løpet av sesongen, nå håper vi det ikke gjentar seg, men man vet jo ikke, sier Hermansen.

Han tror noe av årsaken til mangel på biler er at godværet varte så lenge.

– Når hele bilparken er på tur nedover i Europa, så tar det tid å få den tilbake. Når vi har nok med fisk har vi ikke nok biler og når vi ikke har nok fisk har vi mange biler. Det blir aldri perfekt, ler Hermansen.

Løsning: Oddgeir Simonsen ved Nergård Senja, forteller at de fant løsninger for fisken som ikke ble transportert. Foto: Carina Hansen Foto: Carina Hansen
Transport: Thermo-Transit AS er en av transportørene som kjører fisk ut av Senja.Foto: Thermo-Transit AS