Det var partiene Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de grønne som fremmet krav om lovlighetskontroll etter at Fylkestinget behandlet saken i desember.

Klagerne mener saken var mangelfullt saksutredet og dermed mangelfull klargjøring av negative konsekvenser for miljø, fiske, samiske- og andre lokale fiskeres hedvunne historiske rettigheter.

Ville oppheve vedtaket

I innstillingen var det foreslått å opprettholde fylkestingets vedtak der de ikke ville etterkomme aksjonsgruppas krav om å stoppe all etablering av oppdrettsvirksomhet i Ullsfjorden med tilhørende fjordsystemer.

– Vi mener fortsatt at saka ikke er tilstrekkelig utredet til at vi kunne fatte det vedtaket vi gjorde, sa Ellen Øseth (SV).

Øseth fortsatte med å fremme et alternativt forslag, at fylkestingets vedtak fra desember oppheves.

Han mente blant annet at å gjennomføre en en konsekvensutredning ville være å ta lokalbefolkningen og kystfiskerne i Karlsøy på alvor.

– Hadde tilstrekkelig grunnlag

Jan Fjeldstad (V) signaliserte tidlig at Venstre ville støtte instillingen i saken.

– Ap gjorde vurderingen i desember at vi hadde tilstrekkelig grunnlag for å behandle saken, og ser heller ikke at det har kommet nye momenter som endrer grunnlaget for denne vurderingen, sa Torbjørn Bongo (Ap) og gjorde det klart at Ap støtter innstillingen.Fylkestingets votering viste at innstillingen ble vedtatt mot seks stemmer. Det betyr at sakene havner i departementet for avgjørelse.

Fylkestinget har tidligere gått inn for å tildele lokalitet Lubben i Karlsøy til Nord Senja Laks i Botnhamn og til Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken. Den andre lokaliteten Korsneset/Odinbakken, ble tildelt til Nor Seafood. I dette selskapet er Wilsgård Fiskeoppdrett inne med en eierandel på 17,5 prosent, mens børsnoterte Norway Royal Salmon eier resten.