Hun er Høyres gruppeleder i Lenvik. Torsdag fremmet hun på eget initiativ en interpellasjon med fokus på morgendagens omsorg og innføring av livsgledesykehjem i kommunen.

- Det er så fint å se at et enstemmig kommunestyre visket ut de politiske skillelinjene og kom fram til et enstemmig vedtak, sier Rognli som også er medlem av utvalg for helse og omsorg.

- Kan bli bedre

Et livsgledesykehjem tar utgangspunkt i ni kriterier. Blant annet at virksomheten skal legge til rette for kontakt med dyr, sang, musikk og kultur i hverdagen.

- Vi har vært på sykehjemsbesøk i kommunen og vi er klar over hvordan tilstanden er. Ja, det gjøres mye godt arbeid, men ting kan bli bedre i hele helse- og omsorgstjenesten, sier hun og poengterer at de eldre også skal luftes minst én gang i uka.

- Det er ikke realiteten i dag, sier hun.

Livsgledesykehjem er en nasjonal sertifisering som skal sikre kvalitet i helse- og omsorgstjenesten, så vel som at hver enkelt bruker settes i høysetet.

- Dette er ikke et prosjekt som skal gå over. Det er en evigvarende satsing. Disse ni kriteriene skal jevnlig følges opp for å sikre livsglede, sier hun.

Ifølge Rognli har de som allerede har innført dette sett at trivselen hos de eldre økes, tvangs- og medisinbruken går ned.

- Brukerne sover bedre og de ansatte opplever en større stolthet og et eierskap til arbeidsplassen sin, sier hun.

Blod på tann

Det var i november at Rognli dro på en konferanse der opplegget «livsglede for eldre» ble presentert.

- Etter det fikk jeg blod på tann og jeg har brukt tida siden da på å sette meg ordentlig inn i og lest meg opp på dette, sier hun og poengterer at befolkningens alderssammensetning endres og kompleksiteten i oppgaveløsningen vil øke i tida som kommer.

Ett av tiltakene er derfor å rekruttere og beholde frivillige i omsorgstjenesten, samt sikre økt frivillig aktivitet og redusere ensomhet hos brukerne.

- Det skal ligge politiske føringer og vedtak bak tiltaket livsgledesykehjem. Det med bakgrunn i god implementering og utrulling i organisasjonene, samtidig som det handler om god forankring.

Realistisk?

Siden vedtaket ble fattet på bakgrunn av Rognlis interpellasjon, sendes saken nå til utvalg for helse og omsorg for behandling.

- Etter det vil det komme ei nærmere og mer konkret utredning før det hele settes ut til live. Vi behøver derimot ikke se langt for å få inspirasjon. Harstad kommune er veldig fornøyd og har innført dette på syv sykehjem. Fylkesmannen i Sør-Trønderlag anbefaler også livsgledesykehjem på det sterkeste, forklarer gruppelederen.

- Er det realistisk at man klarer å oppfylle disse ni kriteriene? (Se faktaboks).

- Ja, absolutt. Vi gjør allerede mye av dette i dag. Her er det snakk om å sette det inn i system og at ansvaret ligger i virksomheten - ikke hos de frivillige. Det skal også kartlegges på en slik måte at de eldre føler seg møtt, sier hun.

- Når kan vi se dette i praksis?

- Det er vanskelig å si, men jeg tar høyde for at startskuddet går allerede i år, svarer Rognli.

Sandberg roser initiativet

GODT JOBBA Leder for utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune, Line Miriam Sandberg (Frp) roser Elisabeth Rognli for godt utført arbeid og ser fram til å få saken på bordet.

Line Miriam Sandberg (Frp) roser Elisabeth Rognlis initiativ.

Hun er leder for utvalg for helse og omsorg i Lenvik og påpeker at initiativet er helt i tråd med det man tenker lokalt og nasjonalt.

- Det er dette som må til for å få livskvalitet og glede inn blant de eldre, sier Sandberg som har stor tro på at dette vil gi en kvalitetsøkning blant de ansatte og for den enkelte bruker.

- Er det realistisk å få til?

- Det finnes i dag lover og regler for hvor lenge kua skal stå på bås, hvor ofte hun skal få vandre og spise. Vi har imidlertid ingen lov som sikrer de eldre den samme friheten og gleden som kua har. Det er groteskt, og det skal ikke være slikt, svarer Sandberg og påpeker:

- Det handler til syvende sist om å leve, ikke bare eksistere, tilføyer hun.