I papiravisen kommer det frem at det er flertall for vern, dette medfører ikke riktighet, da det var forslaget mot vern som ble vedtatt - mot syv stemmer. Folkebladet beklager.

Troms fylkeskommunes ønske om å verne Rossfjordstraumen, var et hett samtaleemne under torsdagens kommunestyremøte i Lenvik. Det var to forslag som ble lagt frem av politikerene.

Tydelig signal

Fra Høyre ved Elisabeth Rognli ble det fremmet et forslag om å sende et tydelig signal til Fylkesmannen i Troms og miljødirektoratet.

– Dette er en sak som engasjerer og for mange er vanskelig og emosjonell. Jeg har deltatt på folkemøter, sett og hørt fylkesmannen sin utredning flere ganger. Befolkningen opplever at de ikke har så mye å si og at et slikt vern kommer uansett om man vil eller ikke. Hvorfor har fylkesmannen pekt på Rossfjordstraumen, det ser tilfeldig ut. Nå kan vi sende et tydelig nei og stille oss negativt til høringsforslaget, sa Rognli fra talerstolen.

Etter første gruppemøte ble det lagt frem et forslag fra det borgerlige flertallet i kommunestyret, hvor de sier nei til vern, men har lagt til at i et eventuelt verneplanarbeid ber Lenvik kommunestyre om at merknader fra Rossfjord grendeutvalg vektlegges.

Positiv

Kjetil Johansen (Ap) fremmet så et forslag å til stille seg positiv til det foreslåtte vernet, men ta med grendeutvalgets høringssvar.

– Verneplaner er viktig, men det er også viktig å se til at folk får leve der. All ros til grunneiere, næring- og grendeutvalgets høringssvar. Vi tenker å gå for innstillingen og i tillegg ta med de endringene som interessegruppene ønsker. Det har blitt gjort en grundig og god jobb, som er klart og tydelig, sa Johansen.

– Kommer vi med et blankt nei når vi vet utfallet, blir vi ikke tatt seriøst. Vi må gi høringssvar på hva høringen gjelder, la Kay Erling Ludviksen til.

Til Folkebladet presiserer Ludviksen at de er positiv til vern.

– Vi mener at vi må støtte det grendeutvalget har skrevet. Jobben de har gjort er vanvittig bra, og den uttalelsen de har kommet med er dekkende og mer enn nok. Den gir myndighetene svar på det de ønsker. Vårt forslag og grendeutvalgets uttalelse fremhever alternativ B, som vil begrense vernesonen i Rossfjordvassdraget

Plan B

Knut M. Nergård fra fylkesmannen i Troms la frem informasjon om verneplanen i forkant av møtet. Her ble det lagt frem to alternativer til vern. Alternativ A, som er å verne Rossfjordstraumen slik høringsforslaget ligger nå, eller Alternativ B, som strekker seg over et mindre område.

Etter to gruppemøter, lunsj og debatt, satt ordfører strek og gikk til votering. Det var da forslaget til Rognli som ble vedtatt.

Elisabeth Rognli (H) la frem et forslag om et klart nei til vern av Rossfjordstraumen. Foto: Carina Hansen
Lenvik kommune ønsker ikke at Rossfjordstraumen blir ikke vernet. Foto: Carina Hansen