Manglende aktivitet og manglende inntekter på industrikaia på Salangsverket har vært hodebry for både kommunen og politikerne siden den ble bygget for 17–18 år siden.

Store inntekter for kommunen

Men i fjor eksploderte det på grunn av byggingen av settefiskanlegget til Salangsfisk AS.

Teknisk sjef i Salangen kommune, Reidar Berg forteller at det dreier seg om to fakturaer for 2016 som samlet utgjør omkring to millioner kroner for bruken av kaia. Tidligere har det vært inntekter på 100.000 kroner i året eller mindre.

Salangen kommune har heller ikke budsjettert med denne økningen. Også utover i 2017 vil kaia fortsette å generere store inntekter for kommunen.

– Vi har sendt regninger i henhold til gebyrregulativet. Industrikaia er jo et tilbud for alle, da må det også være likt for alle, sier Berg.

Forventer økt bruk

– Hadde dere hatt inntekter om Salangsfisk ikke brukte kaia?

– Ja, kaia skal være tilgjengelig for alle som har behov frakt av gods. Nå er også kaia som Coop eide i sentrum revet, så jeg regner med at kaia på Salangsverket blir enda mer brukt fremover, sier Berg

– Dette er jo veldig positivt for kommunen med denne aktiviteten over kaia. Aktiviteten med byggingen av settefiskanlegget har store positive effekter for lokalsamfunnet. Utover to kontrakter som ikke er lokale sjenerer denne aktiviteten 70–80 millioner kroner i lokal produksjon, sier Tore Ratkje, prosjektleder i Salangsfisk AS.

Avtale om provisjon

Det er ikke bare kommunen fikk uventa inntekter i 2016. Jørn Morten Jenssen har fått oppdraget fra Salangen kommune om å drifte kaia. Et oppdrag det var vanskelig å få noen til å ta. I en tid kaia genererte beskjedne inntekter fikk han en avtale med kommunen om 25 prosent provisjon. Det betyr at om Salangen kommune tar inn to millioner kroner kan Jenssen kan få omkring en halv million kroner for jobben i 2016.

– Jeg har kun rapportert bruken av kaia. Pengene vet ikke jeg så mye om, sier Jenssen.

Jenssen forteller om en liten økning av bruken også utover aktiviteten rundt Salangsfisk.

– Du har 25 prosent provisjon i 2016?

– Ja, det er mulig at det ligger der. Alt er jo generert på den jobben du gjør. Det er klart at når det er mer aktivitet legger du også ned mye mer jobb, sier han.

– Det har vært mye jobb?

– Det har vært utrolig mye jobb, svarer han.

– Det jeg får i provisjon er det jeg omsetter. Jeg har hatt en god del utgifter med denne jobben også. Vi har jo jobba hardt for å få større aktivitet og at alle kan bruke kaia, sier han.

Uventa inntekter

Rådmann Frode Skuggedal sier at hensikten hele tiden har vært å tilrettelegge for næringsliv og skape aktivitet på kaia.

– Opp gjennom årene har det vært lite eller ingenting inntekter. Vi har forespurt mange om å være driftsansvarlig. Men det har vært liten interesse, det har ikke vært gode nok forretningsmessig forhold for å drive før nå. Når det gjelder inngangen på 2016 var vårt bilde at kaia skulle brukes i liten grad og at driften skulle videreføres som tidligere. Så den høye aktiviteten i 2016 kom uventa på oss, sier han.

– At vi får inntekter på kaia er veldig bra. Og nå arbeider vi med en helhetlig sak for driften av anlegget som kommer opp i formannskapet 22. mars. Jeg kan ikke gå i detaljer om saken nå. Men dette dreier seg om å få til økt aktivitet, sier Skuggedal.