Han er tysk, bor i Vangsvik og prater skikkelig Tranøy-mål. Han guider publikum som besøker utstillingen i Sážžá Senja natur- og kultursenter, og behersker tre språk. Folkebladet traff ham mens han hadde en av sine guide-vakter ved natur- og kultursenteret på lørdag. Han fikk jobben som museumsguide i fjor sommer, og vil etter alle solemerker fortsette med jobben også denne sommersesongen.

Svære naturbilder fra Senja

Eddie viser fram en vegg med store veggbilder, der motivene er fra forskjellige naturområder på Senja. Bildene viser Husfjellet ovenfor Skaland, et annet fra inngangen til Ånderdalen for å nevne noen. Ingve Birkeland og Jann-Oskar Granheim har fotografert noen av disse flotte naturbildene.

– Det er Fylkesmannen i Troms som har hatt ansvaret for denne veggen, og det er slik deres vegg, sier Eddie.

Han forteller at hensikten blant annet er å vise fram de over 20 vernede områdene man har på Senja.

I et hjørne er det plassert en skjerm som publikum kan benytte.

– Her finner man først et kart over Senja, med samtlige veier. Her finner man forskjellig type informasjon som man bare trykker seg inn på og finner den. Lenger inne i lokalene finner man blant annet et mikroskop der man kan se og finne informasjon om flora og fauna på Senja.

Med i utstillingen

På veggen her ser man tre flotte bilder, der man også finner Arvid Hanssens dikt «Te øya mi». Eddie viser også et hjørne som er tilegnet avdøde Hans Kristian Eriksen – han regnes som den som har grunnlagt Ånderdalen nasjonalpark. Et to-øyd kamera og et gammelt Nikon kamera som Eriksen selv eide og brukte er å finne her.

Eddie går videre og viser fram en del av utstillingen som viser geologien på Senja.

– For å beherske denne jobben har du måttet skaffe deg kunnskaper i fleng om denne utstillingen?

– Vel, det var jo ikke mye jeg visste om dette før jeg startet. Men etter hvert har jeg fått brukbart med kunnskaper om det meste av det vi har her inne. Her borte ser du et skjelett av en gamme, den er laget for å minne om den gammen som Nikolai Kaperdal har bygd i Kaperdalen.

Nedlagt? Ikke denne skolen...

Øverbotn skole ble lagt ned i 2008, etter vedtak i Tranøy kommunestyre som ble fattet året før. Etter at det i en kort periode ikke var noen virksomhet her startet flere kunstnere opp med Art Senja, og hadde sitt eget galleri her ved skolen. Etter at Art Senja flyttet til Finnsnes flyttet styret for Ånderdalen nasjonalpark inn i skolen og hadde kontorer her. I dag har Midt-Troms Museum lokaliteter ved skolen, samt at det lokale ølbryggeriet Senja Handbryggeri har sin produksjon i kjelleren i det som i dag heter Sážžá .

– Senja bueskytterklubb leier gymsalen i skolen, og Rimfrost benytter av og til lokaler til øvingsvirksomhet. Roger Kristiansen driver med catering, og vi har noen interessenter som er i ferd med å etablere sin virksomhet her, sier Herbjørg Valvåg.

– Alle disse aktørene som nå finnes her er en del av Sàzza Senja natur- og kultursenter SA, foretaksvirksomheten som kommer under dette, siter Herbjørg Valvåg som er styreleder i foretaket som samler all virksomheten i skolen.

– Lokalene til styret i nasjonalparken er en egen virksomhet og er ikke med her.

Valvåg sier at årsaken til at man benytter Sážžá som en del av foretaksnavnet er at Senja har og har hatt en samisk bosetning. Hun forteller at Midt-Troms Museum nå har jobbet fram mye av den samiske kulturen på Senja.

Valvåg sier at i Sážžá i dag er noe langt mer enn et gammelt skolebygg.

– Her er det skapt en stor arena med et mangfoldig innhold. Vi har nå fått i gang faste åpningstider her hver lørdag, med åpen kafe og anledning til å besøke utstillingen vi har her. Noen ganger har bryggeriet åpent for publikum, og vi har også en brukthandel her. Lokalbefolkningen i nærområdet stiller opp frivillig og bidrar til at vi klarer å holde kafeen i drift, og så har vi koblet ungdommer som er tilsatt her, blant annet har vi noen bosatte flyktninger som er fast her ved kaféen her på lørdagene. Vi har innslag med kunst og kultur så ofte vi kan. Skolen ligger jo sentralt på Senja, og vi får stadig besøk av folk utenfra.

– Bruken av huset gleder meg

Tidligere Tranøy-ordfører Odd Arne Andreassen sier til Folkebladet at både han (da som ordfører) og Herbjørg (som varaordfører) var med på vedtaket om nedlegging av skolen.

– Det gleder hjertet mitt å se den flotte etterbruken av skolen vi har i dag. Her er lysene ikke slukket, og det er veldig bra for ikke minst folket i kommunen, sier Andreassen som i dag er styreleder i Ånderdalen nasjonalpark.

Han forteller at 8-9000 personer årlig besøker nasjonalparken i Tranøy.

– Vi har jo store vyer for framtiden når det gjelder virksomheten ved skolen, sier Valvåg.

Hun forteller at i Sážžá i Øverbotn skal bli et natur- og kulturhus.

– Målet er at dette skal bli autorisert som en nasjonal satsingsenhet. Da vil vi her ha utstillinger, vi vil ha en del fagfolk her som jobber med naturvernområdet, nasjonalparken, med planlegging, med utmarksspørsmål, og senteret vil være nært knyttet opp mot turisme og reiseliv.

Herbjørg Valvåg er styreleder i samvirkeforetaket i Sážžá SA. Foto: Stein Wilhelmsen
Her ser vi kafèen og utstillingsplass i lokalene som natur- og kulturparken har til rådighet. Foto: Stein Wilhelmsen
Folk fra bde fjernt og nært møter opp på lørdagskafèen som har åpent fire timer hver lørdag. Foto: Stein Wilhelmsen
Arvid Hanssens dikt «Te øya mi» har fått sin plass, dekorert med vakre naturbilder. Foto: Stein Wilhelmsen
Bilder fra Senja pryder noen av veggene i noen utstillingslokalene. Foto: Stein Wilhelmsen
Estela Garcia Novo (t.v.) fra Spania og Falis Abukar fra Somalia stiller opp bak disken på lørdagskaféene. Foto: Stein Wilhelmsen
Keramiker Eilif Henriksen holdt foredrag på lørdag, der han blant annet pratet om sine erfaringer som kunstner. Foto: Stein Wilhelmsen