Prognosene er endret i forhold til i fjor høst da Salangen ble bedt om å bosette 15 i 2017.

Går fremdeles rundt

Som bosettingskommune i mange år har Salangen som kjent bygget opp et tverrfaglig apparat til å serve bosettingen av EM.

– Hvilke konsekvenser vil en reduksjon på fem EM få?

– Umiddelbart får det ingen konsekvenser. Vi har finregnet på det og ser at det fremdeles går rundt. Men vi kan ikke ha en videre reduksjon. Det som blir viktig for oss nå er å legge til rette for at flest mulig av dem blir her, går på skole her og benytter seg av de tjenestetilbudene vi har bygget opp. Vi mener jo at de har det bra i Salangen, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo ( Sp).

Kapasitet til langt flere

– Hva tenker du om den flyktningsituasjonen vi har med tusenvis på flukt og at Norge nesten stopper opp å ta imot?

– Nei, det er ikke langt fra at Norge har stoppet å ta imot flyktninger. Jeg tenker slik at Norge har kapasitet å ta imot langt flere flyktninger enn vi har åpnet for. En skal nå se på omfanget av FN-flyktninger om en skal gå mer over på det eller at en ser på de reguleringene en har gjort nå, sier hun.

– Det er ett forhold som ikke direkte angår denne saken som er veldig viktig. Det kan fort bli ei nasjonal katastrofe om en fortsetter å ha alle de ungene og ungdommene i mottakene. Jeg tenker på dem som ikke blir bosatt. De må ha ungdomstiden sin i mottak eller i omsorgssenter. Det er ikke slik barndommen skal være. Her produserer vi store utfordringer for ungdommene og de lokalsamfunnene som de oppholder seg i, sier Wiggen Prestbakmo.

Store helseproblemer

– Vi har ikke en flyktning- og asylpolitikk i dette landet i dag som gjør at vi lykkes på lang sikt. Nå skapes det kjempestore utfordringer i mottakene. En kan jo bare tenke seg hva to-tre års ventetid gjør med unge mennesker. Spesielt ungdommer sliter enormt. Det skaper store helseproblemer som vi kunne unngått om vi hadde en mer human flyktningpolitikk. Bosette EM er kjempebra på mange måter. Da har vi ungdommer som blir en viktig del av lokalsamfunnet. Jeg tror også at distriktskommunene er nøkkelen til å lykkes med integreringen av unge flyktninger. Og jeg håper for fremtiden når en skal prioritere bosetting av EM at en prøver å unngå de store byene. Her bør distriktskommunene prioriteres. Jeg tror også at en bør prioritere de kommunen som har erfaring. Derfor håper jeg og tror at Salangen her en fremtid som bosettingskommune.

Tåler å bosette

– Er du bekymra for situasjonen?

– Nei, bekymra skal en være når det oppstår en fare. Men vi må være oppmerksom på de endringene som kommer og ruste organisasjonen til å tåle endringer. Prognosene har gått ned. Men vi vet at det er masse flyktninger rundt om i verden som frys i hjel i flyktningleirer. Og det er i land som er betydelig fattigere enn Norge. Jeg tror vi tåler å fortsette med bosetting i Norge. Og jeg tror en nå må se på balansen når det gjelder FN-flyktninger, sier hun