Helge André Nåstad er leder av kommunalkomiteen og mener at fergene spiller en nøkkelrolle for å løse den daglige logistikken i Norge.

- Mange er helt avhengige av fergene, og vi må sørge for at fylkene har best mulig forutsetninger for å levere et godt fergetilbud med mange avganger, forteller han.

ØKE Kristian Wilsgård sier at markedet skal tilfredstilles for å øke inntekt, sysselsetting og verdiskaping i distriktene Foto: Ronald Johansen / iTromsø

- Avgjørende

Møreforskning Molde har på oppdrag fra kommunaldepartementet kommet med innspill til endringer. Rapporten er sendt til fylkeskommunene for innspill og skal presenteres i kommuneproposisjonen for 2018.

- I Troms er vi avhengige av god, forutsigbar og stabil fergetransport av mange årsaker. Folk lever og bor i kraftfulle bygder langs kysten der det i generasjoner har vært fiske som viktigste næring. Med regjeringens ønske om vekst i havbruk og fiskerinæring har behovet for god infrastruktur blitt avgjørende også for næringslivet, påpeker Kristian P. Wilsgård, andrekandidat for Troms FrP.

Han mener at kravet til kvalitet og fersk vare er stort.

- Markedet skal tilfredstilles for å øke inntekt, sysselsetting og verdiskaping i distriktene. Det er nettopp her det er viktig å ikke telle antall hoder men antall kroner, påpeker Wilsgård.

MULIGHETER Fylkesleder Line Miriam Sandberg (Frp), mener at en helårig fergeforbindelse mellom Botnhamn og Brensholmen vil gi store muligheter for næringslivet Foto: Maria Holm Simonsen

- Store muligheter

Troms Frp mener verdiskaping og næringslivets aktivitet skal telle mer ved investeringer i infrastruktur og kan ikke regnes ut i samfunnsmessig lønnsomhet ut i fra en kontoradresse, men må beregnes ut ifra hvor verdiene skapes.

- Det er viktig for kystsamfunnene i Troms at veier og ferger prioriteres høyt og sees i sammenheng med næringsviktige samfunn, så vel som der folk bor, sier Wilsgård.

Fylkesleder Line Miriam Sandberg er også tydelig på at nye muligheter må sees på for å utvikle en god struktur i by- og arbeidsmarkedsregionen Tromsø-Senja.

- En helårig fergeforbindelse mellom Botnhamn og Brensholmen vil gi store muligheter for næringslivet, folket og reiselivet i regionen og knytte sammen regionene. En forbindelse mellom Skrolsvik og Bjarkøy i sør vil gjøre ytre kystvei til en fremtidig status som øyriket i Troms vil dra store ringvirkninger av i fremtiden, forteller Sandberg.

Hun ser fremover og tror nye muligheter i Troms vil bli ivaretatt.