Som kjent er vi inne i det siste året der Skatteetaten krever at du som bileier betaler årsavgifta på nærmere 3.000 kroner. Neste år vil denne avgiften kreves fra bileierens forsikringsselska

Daglig leder ved Haldorsen AS i Sørreisa, Tone Hausmann, forteller at når bilen da eventuelt vrakes, opphører årsavgiften og man betaler kun for bilens bruksperiode.

- Dette er en bra løsning, som gjør at man slipper å betale for årsavgifta når man vraker bilen, sier hun.

Vrake bilen? Slik sparer du tusenlapper - Spår hektiske dager

Men det er flere datoer man bør huske på, dersom man ønsker å spare noen ekstra grunker på vrakbilen sin.

- I år er det gamle regler som gjelder. Det betyr at hvis man ønsker å slippe å betale årsavgiften, som er på 2.820 kroner, må bilen vrakes senest 20. mars, poengterer Hausmann.

Så langt i år har Haldorsen i Sørreisa fått inn rundt 190 vrakbiler. Den daglige lederen spår således noen hektiske dager fram til 20. mars.

Oppfordringen til Hausmann er:

- De som sitter hjemme med en bil de tenker å kvitte seg med i år, må rett og slett komme til oss innen fristen. Skiltene kan leveres samtidig og vi ordner alt som har med vrakinga å gjøre. Det eneste bileieren må gjøre, er å si opp forsikringa, forteller Hausmann.

Frister

I 2016 ble det vraket godt over 1.500 biler ved Haldorsen i Sørreisa. I perioden 1. januar fram til 21. mars ble det vraket vel 400.

Skulle man derimot være sent ute, er det ikke for sent, men da må man regne med å tape nærmere 1.500 kroner:

- For vraker man bilen mellom 21. mars og 30. juni, får man kun halve årsavgiften refundert, sier Hausmann.

Penger å spare

Med andre ord, dersom man er tidlig ute og holder fristen, vil man kunne spare rundt 6.000 kroner.

- Det er litt økonomi i dette hvis man rasker på før årsavgifta forfaller, sier hun og påpeker:

- Skulle man være så uheldig å vente helt til 1. juli, må rubbel og bit betales, sier hun.

Haldorsen har kø på biler som skal hentes inn for forsikringsselskapene og «vrakekspressen» er daglig på tur fir å hente inn biler.

- Vårt nedslagsfelt er Sortland, Vesterålen, Alta, Nordreisa og byene i området her som Narvik, Harstad, Tromsø og Finnsnes, sier hun avslutningsvis og poengterer at de ser tendenser til at bilene i dag lettere vrakes, enn de gjorde før i tiden.

Dersom du planlegger å vrake bilen din i år, er det flere datoer som er verdt å merke seg. Slik kan du nemlig spare flere tusen kroner. Foto: Christian A. Unosen