Sørreisa-gutten satte samtlige konkurrenter på plass da han opplevde sitt aller største øyeblikk i langrennssporet.

-Jeg synes det er vanskelig å rangere resultater opp mot hverandre. Det jeg gjorde i norgesmesterskapet på Lygna var bra. Spesielt oppløftende var sprinten der ettersom jeg var niende beste nordmann. Det var nok en like stor prestasjon av meg å bli topp ti der som det var å vinne i dag. Når det er sagt så er det større å vinne, sa 20-åringen etter at han hadde vist Even Northug og en rekke andre løpere som har gått verdenscup ryggen på Romerike.

Erik forsto at det ville bli NM-medalje da han tok seg til semifinale og det på det tidspunktet bare var tre U 23-løpere igjen. Den hardtsatsende Bardu-utøveren klarte å holde to andre bak seg. Dermed ble det NM-tittel og en sjekk på 15 000 kroner. Valnes legger ikke skjul på at pengene kommer godt med ettersom han denne vinteren satser på heltid. U 23-NM var for øvrig lagt inn i norgescuprennet som teller som uttaksrenn til World Cup-sprinten i Drammen.

Store steg

-Jeg forventer ikke å få gå der selv om jeg var beste U 23-løper på Åsen. Det vil i så fall være en stor bonus, sa Valnes etter å ha satt på plass både ett og to år eldre konkurrenter. Flere av kan skilte med medaljer både i junior og U 23-VM. Det kom overraskende på mange av disse guttene at de skulle bli satt ettertrykkelig på plass av en forholdsvis umerittert løper fra Troms. Valnes som i fjor kapret en tredjeplass i et norgescuprenn, har hatt store steg i vinter.

-Hva er hemmeligheten bak den flotte utviklingen din i langrennssporet, Erik? -Det er vanskelig å svare konkret på det spørsmålet. Men jeg har holdt meg frisk og fått muligheten til å trene godt over tid. Jeg fikk en god start på seniorkarrieren i forbindelse med sesongåpningen i Finland. Jeg har egentlig hatt fin flyt etter det selv om det gikk litt tyngre før jul. Jeg må være såpass ærlig å si at det har gått bedre enn jeg så for meg før sesongstart, sier Erik.

Har tatt nivået

Han var forberedt på at det ville bli tøft å hevde seg ettersom han denne vinteren skulle være yngst i seniorklassen. Lysten til å satse har aldri vært større enn det som er tilfelle nå. Valnes håper at de resultatene han har oppnådd i vinter skal føre til at han blir tatt ut på Team Veidekke når skiforbundet på vårparten skal nominere løpere til regionlaget.

I neste uke reiser han etter alle solemerker til Madonna for å delta på avslutningen i Skandinavisk Cup. I det tidligere østblokklandet kan det bli nye pallplasseringer på den nybakte norgesmesteren som har flere spennende renn i vente. Nordnorsk Mesterskap, Reistadløpet og NM del to er også arrangement som er blinket ut og han har lyst til å gjøre det bra i før vinteren er omme.