I vinter har Tor Lyngmo på Fjellkysten Gjestehus hatt innom 160 nordlyssøkende turister. Onsdag var en busslast med et førtitalls turister på kveldsbesøk .

– Vi har satt sammen en pakke med som vi kaller samisk aften for turister to dager i uka. En engelsk turoperatør har kjøpt hos oss og om ikke lenge kommer det nye operatører inn fra både Europa og Asia for å se på denne pakken. Dette kan bli veldig spennende, sier Lyngmo mens han guider turistene rundt til samiske opplevelser onsdag kveld.

En gruppe får opplæring i lassokasting av Olav Mattis Eira, mens Risten Inga Eira stolt viser fram reinen sin og forteller om hvordan dyrene er bygd for å kunne overleve i arktiske fjellstrøk. Samtidig forteller de historien til det samiske folket og hvordan selv drifter med reinen gjennom året.

Samiske opplevelser

– Jeg forteller om bakgrunnen til det samiske folket og at den går 10.000 år tilbake, sier reindriftsutøver Olav Mathis Eira mens han med kyndig hånd viser hvordan en lasso skal brukes. Deretter får turistene prøve seg på å treffe reinhornene som er satt ut, og får samtidig vite hvorfor det er nødvendig å bruke den i reindrifta.

– Det er første gangen jeg er i Norge; for meg som er fra Italia er det bare fantastisk med vinteren og kulde. Hjemme er det verre å holde ut heten om sommeren, bedyrer han mens han uten hansker gang på gang prøver å treffe med lassoen i minus ti. De samiske opplevelsene er veldig interessante, sier Loris Mengotti, fra Italia.

Begeistret

– Som Olav Mathis viser, er det nødvendig å bruke lasso til å fange inn dyrene for eksempel for å merke dem i ørene. Denne har som dere kan se merke i ørene som forteller at det er min rein; kom bare nærmere og dere må gjerne klappe den, forteller Risten Inga til stor begeistring fra gruppen av turister.

Kulturopplevelse

– Vi liker å se ulike folkeslag fra forskjellige deler av verden. I fjor var vi blant annet i Sør Afrika og fikk oppleve andre kulturer der, sier Kevin Mason fra London som står og snakker med Risten Inga etter hennes foredrag.

– Drakten hun har på seg synes jeg er fantastisk fin, lovely, sier Julie Richis også fra London. Begge er de først og fremst kommet hit for å få sett nordlyset som de hittil ikke har opplevd selv om jakten har foregått både i Finland og Sverige tidligere. Denne kvelden bør det være muligheter i følge nordlysvarslet som turistene flokker seg rundt på en monitor inne på Fjellkysten.

Myter om nordlyset

En annen gruppe blir loset med fakler gjennom vintermørkeret og snøpynta skog til to store lavvoer som lyser opp i vinternatta med et stort bål i midten. Før inngangen blir de renset med et stykke med glo på. På varme reinskinn benker et trettitalls turister seg mens sjaman Ronald Kvernmo reiser seg og begynner å fortelle om den samiske mytologien omkring nordlyset.

– Du ser sjela til forfedrene dine som danser på himmelen når du ser nordlyset, sier Kvernmo mens han forteller at den samiske kulturen er veldig rik og at folket er fredelig. – Vi har ingen ord for krig, men flere hundre ord for snø for å beskrive den, sier han blant annet før han setter i gang med en tromme og ber folk tenke på sine egne forfedre.

Autentisk

– Vi opplever at dette er en veldig autentisk opplevelse og det er fantastisk spennende å høre om hvordan det samiske folke lever, sier paret Colin og Shira fra London. – Vi håper å kunne få sett nordlyset, i kveld er det vel bra forhold? spør de smilende før de går inn på Fjellkysten for å få servert bidos, en slags kjøttsuppe med reinkjøtt som basis.

– Det er viktig at turistene som kommer hit får opplevelser med innhold, selv om de ikke får sett nordlyset, sier Lyngmo som i løpet av to uker i februar skal ha vel 160 turister innom til det han kaller for samisk aften. I fjor hadde han om lag 100 innom og dersom flere operatører som har meldt sin ankomst er interessert, kan dette ta helt av.

– De som kommer hit har hørt om samene men kan lite om den samiske kulturen og de vil gjerne høre mer om den, sier Lyngmo som understreker at opplevelsen må være autentisk. – Det er fint å kunne dele vår kultur med folk fra andre deler av verden på en slik måte at de deltar aktivt i opplevelsen, sier Ronald Kvernmo etter at han har gjennomført nordlysseremoni denne kvelden ved Fjellkysten. Seinere på kvelden fikk turistene faktisk et glimt av nordlyset i den stjerneklare vinternatta og dagen etter bar det til Polar Park forteller Lyngmo.

- Kanskje jeg nå kan søke jobb hos deg, fleiper Loris Mengotti som var svært interessert i å kaste med lasso på reinhornene med Olav Mathis Eira som instruktør Foto: Ulf Antonsen
Først og fremst var turistene kommet innom Fjellkysten for å få sett nordlyset og de flokket seg rundt monitoren som viste gode muligheter denne kvelden. Foto: Ulf Antonsen
I en stor lavvo opplyst bare med et bål ble et trettitalls turister loset gjennom et nordlysrituale av sjaman Ronald Kvernmo mens stjerne. Foto: Ulf Antonsen
Risten Inga Eira forteller om samisk kultur med fokus på reindrifta til begeistrede turister fra Europa. Foto: Ulf Antonsen
Med et stykke brennende ved med røyk og glør blir turistene renset Tore Solli før nordlysritualet i en lavvo. Foto: Ulf Antonsen
Inne i en lavvo foregikk nordlysseremonien i flotte vinteromgivesler ved Fjellkysten. Foto: Ulf Antonsen