– Mange stiller spørsmål ved om dette er nødvendig, sier han videre etter at saken kom fra planutvalget til kommunestyret med forslag om å starte med overvåking av hele skolens anlegg ved hjelp av ti kameraer rundt omkring på skolen.

Flere representanter viste til hærverket som ble begått sist høst der kostnadene ifølge rådmannen beløp seg til én million kroner, samt flere andre hendelser med hærverk. Det har også vært branntilløp og innbrudd på skolen.

Opphetet debatt

Geir Over Mortensen (Sp) jobber på skolen, og spurte hvilket samfunn man var i ferd med å skape i lille Lavangen med knappe 1.000 innbyggere, der det skal settes overvåking på elever, ansatte og andre som besøker skolen.

- Jeg tror vi må til de store byene for å finne kameraovervåking. Jeg har aldri opplevd det på de skolene jeg har jobbet på, sier en veldig kritisk Mortensen og røper en opphetet debatt i gruppemøtet.

Han vil heller jobbe for å få tillitt til ungene og la de lære å få eierfølelse til skolen.

Mortensen lurer også på hvem som skal se på opptakene og hvilket regelverk man skal ha. Andre representanter var svært kritiske til at kameraene er foreslått satt opp slik at både gangveier, fylkesveien, elva og fotballbanen kan bli overvåket.

– Galt

– Jeg synes vi bærer helt galt avgårde med denne overvåkinga. Vi er overvåket hver dag i dette samfunnet, sier Ludvig Ingebrigtsen (Sp). Også høyres Eva Solvoll var kritisk og undret seg over hvorfor dette er nødvendig og ville ha mer informasjon i saken før hun kunne bestemme seg. Samtidig viste hun til at det er svært mange andre brukere av skoleanlegget og lurte på om disse også ville bli overvåket.

Kun representant Kristine Haugen og Viktor Andberg, begge Ap, gikk inn for å banke saken igjennom og utrede et regelverk i ettertid.

– Det er bra med debatt, men kan det være en ide å utrede saken bedre, sa ordføreren og viste til at foreldreutvalg og andre brukere ikke var hørt i saken, og får med seg et enstemmig kommunestyre som utsetter saken i påvente av en utredning om kameraovervåking ved skolen fra administrasjonen.

Ungdommen kritisk

På skolen er de to medlemmene av ungdomsrådet, Adrian Lind og Anders Skoglund, skeptiske til ønsket om å kameraovervåke skolen.

- Jeg synes ikke det er noe bra, egentlig. Vi blir jo mindre frie; det vil føles litt fengselsaktig. Jeg ville ikke likt det om jeg gikk her, sier nestleder i ungdomsrådet Anders Skoglund.

Hverken han eller Adrian Lind har visst om dette annet enn nylig via Facebook, men vil gjerne at ungdommen blir hørt i saken når den nå skal utredes.

- Hvis det skal vær i skoletida, blir det som et fengsel, det er litt overkill med kameraovervåking da, sier Lind som går i 9. klasse.

- Noen politikere sa det skulle være etter skoletid for å hindre hærverk som sist høst?

- Det kan være positivt hvis det blir på ettermiddagen, men da kan det ikke være mot veier og fotballbanen men kun mot den indre delen av skolen, sier Adrian Lind til slutt.

Lavangen skole. Foto: Ulf Antonsen