Avstanden mellom redningshelikoptrene i Banak og i Bodø etterlater Troms som et svart hull. Det har lenge blitt tatt til orde for at også Troms må få sin base for 330-skvadronen (redningshelikoptrene).

Til Tromsø

I sitt arbeid med maritim strategi foreslår fylkesrådet at en slik base etableres i Troms med rundt 45 varige arbeidsplasser. Bardufoss som i dag har alle fasiliteter og teknisk kapasitet som skal til er høyaktuell som lokaliseringssted.

Men fylkesrådet gikk først ut med en innstilling til fylkestinget om at denne basen skal lokaliseres til Tromsø. Denne er nå trukket. I stedet vil innstillingen lyde på at fylkesrådet skal jobbe for at denne basen skal komme til Troms.

– Vi har bare fulgt rådene og innspillene fra redningsskvadronen selv som sier at nærhet til sykehus og spesialistleger er det viktigste. Vi har hatt tett dialog med aktørene, blant annet Maritimt Forum Nord og rederiforbundet. Dette er anbefalinger fra de instansene som vi har innhentet innspill fra. Derfor gikk fylkesrådet først inn for Tromsø, sier fylkesråd for helse, næring og kultur, Willy Ørnebakk.

Reaksjoner

Ørnebakk opplyste om stedsvalget under debatten om landmaktstudien som ble arrangert i Istindportalen sist onsdag. Det vakte bestyrtelse og harme. At Bardufoss ikke var funnet verdig en vurdering i første omgang ble sett på som en unnlatelsessynd. Her pekes det på at Bardufoss vil være den perfekte lokaliseringen for et redningshelikopter fra 330-skvadronen. Ikke minst med tanke på at alt ligger til rette for at skvadronen kan flytte rett inn, med de økonomiske besparelsene det medfører. I stedet ønsket fylkesrådet at det skal brukes et ukjent antall millioner kroner på å bygge opp en helt ny base i Tromsø.

Trolig er det et politisk rabalder som har fått fylkesrådet til å korrigere innstillingen.

Beklager

Fylkesråd Willy Ørnebakk beklager at han var upresis i sin uttalelse under møtete i Istindportalen, og også overfor Folkebladet dagen etter.

– I rådsmøtet i dag (torsdag, jour. anm.) har vi korrigert vedtaket. I all hovedsak går det på at jeg oppdaget at jeg hadde gjort en glipp med tanke på hva som står i den politiske plattformen til fylkesrådet. Der står det at vi skal jobbe for Troms, og ikke Tromsø, sier Ørnebakk.

Saken skal opp i fylkestinget 13. mars.

Åpenbart

– Saken er åpenbar. Det kan ikke være tvil om at den rette lokaliseringen er Bardufoss. Også geografisk ligger Bardufoss gunstig til for å dele opp beredskapsområdet. Ikke minst vil det styrke det eksisterende helikoptermiljøet på Bardufoss, sier leder av Troms Høyre og regionrådet i Midt-Troms, Geir Inge Sivertsen.

Hans sier at Troms Høyres gruppe i fylkestinget vil gå inn for Bardufoss.

Hos Målselv-ordfører Nils Foshaug finnes det heller ingen tvil.

– Det er helt naturlig at Bardufoss vurderes og velges som base for redningshelikopter. Hvis det er nærhet til sykehus som er poenget her, så er det mange baser som må flyttes. Vedlikeholdet kan ivaretas av Luftforsvarets personell. 330-skvadronen vil styrke miljøet på hovedbasen for helikopter, sier Foshaug.