Roll Bruvoll og Anton Gjertsen (17) går tre dager på Sjøvegan videregående skole og er to dager utplassert på Salangsfisk AS, smoltanlegget som er under oppbygging på Salangsverket.

– Vil jobbe med oppdrett

Utgangspunktet for linja som startet opp i fjor høst var at en del av opplæringa skulle foregå ute i bedrift, mer enn vanlig. Der er de nå med på oppbyggingen av smoltanlegget. Monteringen av selve prosessanlegget er i full gang om to uker. Begge sier de trives godt med ordningen.

MINIATYR Her viser lærer Stener Moan et prosessanlegg i miniatyr som brukes i undervisningen.

– Bortsett fra at monteringa er litt forsinka er denne linja en god idé og det er utrolig mye interessant å lære. Det er også veldig positivt at vi er både på skolen og her. Da får vi oppleve hvordan det er i arbeidslivet, sier Roll Bruvoll til Folkebladet.

– Hva skal du gjøre etter de er ferdig med dette året?

– Jeg vil prøve å få lærlingplass, men har ikke helt bestemt meg for hvor. Men det blir innen denne bransjen. Jeg vil jobbe med fisk og oppdrett fordi det er gode jobbmuligheter i hele landet, sier han.

– Jeg trives godt, det er interessant å komme ut i arbeidslivet. Det er en grei ordning å være her to dager i uka, sier Gjertsen som også tenker å gå videre innen oppdrett.

Mange muligheter

Salangsfisk AS og skolen jobber også for å opprette lærlingplasser ved bedriften.

– For bedriften er denne linja viktig. Det betyr at det utdannes kandidater for å jobbe med prosessen i anlegget og foreta vedlikeholdsarbeid. Vi trenger ansatte med disse fagkunnskapene i startfasen og i fremtiden. Men det er jo også flere andre bransjer som vil ha disse når de er ferdig. Det er mange muligheter for dem som tar denne linja. Det er jo lignende prosessanlegg innenfor mange bransjer som for eksempel produksjon av øl, melk og rent vann. Det er en prosess i alle anlegg som kommunalt vann og renovasjon samt ute i offshorenæringa, sier Esben Roll Valen i Salangsfisk AS.

God individuell oppfølging

På skolen er det investert i et prosessanlegg i miniatyr som elevene lærer å kjøre.

– Her kan elevene trene på flere ting. Dette kan sammenlignes med det anlegget som nå bygges opp på Salangsfisk AS. For eksempel har Senja Avfall et kjempestort prosessanlegg, der har vi utplassert en elev. Han får en kjempegod oppfølging i bedriften. Vi har ikke så mange elever så de som går her får en veldig god individuell oppfølging, sier lærer Stener Moan.

– Hva tenker du om jobbmulighetene for de elevene som tar denne linja?

– Når de er ferdige har de voldsomt mange muligheter å velge i. De har helt klart veldig gode muligheter både til lærlingplass og jobb, svarer Moan.

Prosessindustrien

TRENGER Esben Roll Valen i Salangsfisk AS er klar på at næringa trenger prosessoperatører fremover.

VG2 Kjemiprosess ble satt i gang i et samarbeid med Nordkjosbotn videregående skole. Ved oppstarten i fjor høst var det fem elever. I dag er det tre igjen.

– Prosessindustrien som er bygget opp er veldig stor. Jeg kan nevne bryggerier, metallindustri, Nortura, meierier og ikke minst smoltanlegg som det bygges flere av i Nord-Norge. Vi vet at næringslivet etterspør dem som tar denne linja. Som prosessutdanna kan du også få jobb på for eksempel Melkøya i Finnmark. sier Moan.

– Jeg tror nok at denne linja er for lite kjent. Så vidt meg bekjent må du sør for Bodø for å finne tilsvarende linje, sier Moan.

trenger: Esben Roll Valen i Salangsfisk AS er klar på at næringa trenger prosessoperatører fremover. Foto: Morten Dokka