Blir livsgledeskole:

- Dette er helt suverent, sier rektor Anette Sørensen Rege.

Torsdag formiddag inviterte hun til et informasjonsmøte der livsgeldekoordinator Kari Sofie Iversen fra Trondheim, informerte elever, politikere, kommunalsjefer og fagledere i kommunen om livsgledeprosjektet.

Mestrin og læring

Målet er nemlig å gi de eldre i kommunen en meningsfull hverdag som de skal glede seg over.

- Vi vil legge til rette for at generasjoner møtes og har glede og nytte av hverandres ressurser. Det med fokus på anerkjennelse, mestring og læring, sier Kari Sofie Iversen til Folkebladet.

Hun har stor tro på at kompetansen utvikles i møte med virkeligheten og ser på eldreomsorgen i nærmiljøet som en naturlig læringsarena.

Det er fagleder og rådgiverkoordinator ved helse- og oppvekstfag ved Nordborg videregående skole, Solrun Borvik, enig i.

- Fra høsten av skal VG1-elevene ha dette som en del av den yrkesfaglige fordypningen – praksisperioden. Det skal bli artigere, enklere og en glede for bygda at ungdommen nå kommer ut for å være sammen med de eldre, sier hun.

- Et gjensidig ressursforhold mellom kommunen og skolen, skyter Iversen inn.

Forsøkskaniner

Men før den tid, like etter vinterferien, skal en gruppe forsøkskaniner fra VG2 gjennomføre sin praksis i et pilotprosjekt.

- De som er valgt ut er veldig motiverte og ønsker å gjøre en god jobb for de eldre. I fire uker skal prosjektet «Livsgledeskole» utgjøre deres praksis. Planen er imidlertid på sikt å bygge et opplegg for VG1-elevene, poengterer Borvik.

- Gleder oss

Og fire av «forsøkskaninene», Hedda Brattli, Lina Johansen, Ingeborg Hansen og julia Lorentsen, tror det blir både spennende å lærerikt å være først ut når livsgledeprosjektet sparkes igang for fullt.

- Jeg tror det kan bringe glede både for oss og de. Det er et veldig bra tiltak, sier elevene og foreslår at man blant annet kanskje kan dra på shopping- og kaféturer eller rett og slett bare gå en tur.

- De eldre har som regel mye kunnskap de kan lære bort, så vi gleder oss, sier de.

Og det er ifølge livsgledekoordinator Iversen ingen hemmelighet at landets kommuner på sikt vil mangle ressurser til sin eldregruppe.

- Da kan skolen komme med sine horder av «gule engler» og gjennomføre praksisperioden på en hyggelig måte, sier hun.

Lytsbetont

Rektor Sørensen Rege er også overbevist om at prosjektet vil medføre livsglede, ikke bare for elevene og de eldre, men for hele skolen.

- Det skal være et positivt og lystbetont syn på hva man kan gjøre for andre, for å berike deres og sin egen dag, sier hun.

Ifølge rektoren har alle programfagene i helse- og oppvekstfagløpet skjæringspunkter som vil ha læringseffekt av prosjektet «Livsglede for eldre».

- Det kan være hyggelige aktiviteter på stua, gå eller sparke en tur. Kanskje lakke negler, ordne hår eller store tilstelninger som dansefest og hyggekvelder, sier Rege avslutningsvis.

(f.v) Fagleder Liss Hillestad, livsgledekoordinator Kari Sofie Iversen og fagleder/praksiskoordinator Solrun Borvik er alle enige om at prosjektet vil være gagne både elevene og de eldre. Foto: Christian A. Unosen
Rektor ved Nordborg skoler, Anette Sørensen Rege, sier at det ikke er all verden med tid som skal til for å gjøre dagen bedre for de eldre og seg selv. Foto: Christian A. Unosen