De tillitsvalget har engasjert seg mye i saken, men har ikke vunnet fram med sine argumenter.

– Vi la mye vekt på dette tilbudet i forkant av langtidsplanen for Forsvaret. Både opp mot utenriks- og forsvarskomiteen og opp mot enkeltpolitikere, men vi fikk ikke gjennomslag for våre synspunkter, sier landstillitsvalgt i tillitsmannordningen i Forsvaret, Sigurd Svensen.

Sterkt bekymret

Han sier tillitsmannsordningen er sterkt bekymret for hvordan tilbudet vil se ut når dagens ordning i Fokus blir lagt ned.

– Forsvaret har sagt at tilbudet skal ivaretas, men vi stiller oss undrende, og er bekymret og kritisk til hvordan man skal klare det når det kuttes så mange stillinger, sier Svensen.

Har et ansvar

Svensen mener Forsvaret har et ansvar for å gi soldater karriereveiledning og tilbud om kurs og kompetanseheving.

– Karriereveiledning handler mye om nærhet. Det er veldig viktig, og vi har ikke sett resultatet og konsekvensene av hvordan det skal ivaretas. Vi skal ikke spekulere, men vi mener Forsvaret har et ansvar for å gi soldatene et godt tilbud slik at de er rustet til å møte samfunnet etter endt tjeneste. Det bør gis noe tilbake for tjenesten for landet. Det er populært å komme inn i Forsvaret i dag, men det er ikke gitt at det blir slik i framtiden, sier Svensen.

Han vil ikke spekulere i om det kommet til å bli mindre attraktivt å velge et år i Forsvaret hvis disse tilbudene forsvinner.

– Men mulighetene for karriereveiledning, kurs og ta opp fag er veldig attraktivt for soldater, og det er viktig at de fortsatt får det tilbudet. Forsvaret har et samfunnsansvar i å hindre arbeidsledighet etter endt tjeneste. Vi er bekymret for hvordan tilbudet ivaretas i den nye formen. Vi håper det blir bra, men er skeptisk fordi det trekkes ned så mange årsverk, sier Svensen.

– Klart dårligere tilbud

MISNØYE Bardu-ordfører Toralf Heimdal (til venstre) og Målselv-ordfører Nils Foshaug er svært lite fornøyd med at Fokus forsvinner.

Ordførerne i forsvarskommunene Målselv og Bardu er svært lite fornøyd med at Fokus blir borte.

– Det kommer helt klart til å bli et dårligere tilbud for soldatene i Indre Troms enn sentralt i landet. Jeg blir ikke overrasket over om man etter noen år sier at dette er for lite målrettet, og vil omorganisere soldattilbudet igjen, sier Målselv-ordfører Nils Foshaug (Ap).

– Dette er utrolig dumt, og jeg tror Forsvaret kommer til å angre seg. Samfunnsøkonomisk vil ikke dette lønne seg. Man ser bare innenfor Forsvaret og ikke det store bildet som forteller at personellet trenger kompetansepåfyll, sier ordfører i Bardu, Toralf Heimdal (Sp).