Regjeringen vil aller helst ha et samlet Nord-Norge, men åpner for en todeling om det er ønskelig. Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) var snar med å komme med en pressemelding onsdag der han blant annet kaller utspillet en parodi.

Ulogisk Norgeskart

Til Folkebladet sier Henriksen at regjeringen her starter helt i feil ende.

– Med tvang skal de lage et Norges-kart som ser helt ulogisk ut. De inviterte til naboprat, de fikk et svar de ikke likte og nå skal de tvinge fram et annet svar, sier han.

Må starte med oppgavene

Forslaget er ikke i tråd med signalene fra Nord-Norge. Finnmark og Nordland vil stå alene, mens Troms ser mulighet for å slå seg sammen med Finnmark.

– Men hva mener du er den beste løsningen for Nord-Norge?

– Troms Ap har ønsket en større nordnorsk region. Men det er fremgangsmåten vi her reagerer på. Vi mener en finner de beste løsningen på sikt når fylkene selv finner sammen, ikke ved bruk av tvang slik regjeringen her legger opp til. Og en hadde fått en langt bedre prosess om en hadde begynt med oppgavene de nye regionene skal få. Vi mener dette må komme før en starter diskusjonen om struktur, sier han.

Kan bli omgjort

– Nå blir det en diskusjon om sammenslåing i et slags tomrom. En har startet i feil ende. Vi mener en må legge både oppgaver og gulrøtter på bordet, sier Henriksen.

– Hva gjør Ap med denne saken om dere kommer til makta til høsten? Vil dere reversere et eventuelt vedtak?

– Vi kommer ikke til å støtte tvangsbruken H og Frp bruker. Vi har sagt at kommuner som blir tvangssammenslått kan søke om å få avgjørelsen omgjort. Det samme må gjelde for fylkene, svarer Henriksen.

Slag mot folkevalgte

Også førstekandidat i Troms Sp, Sandra Borch og førstekandidat i Nordland Sp, Willfred Nordlund reagerer skarpt. De mener regionreformen er et overgrep.

– De viser null respekt for de rundene som har vært gjort i nord angående regionreformen. Dette er et slag mot alle de folkevalgte i nord som virkelig har prøvd å drevet forhandlinger for å se på muligheten til en mulig sammenslåing, sier Borch i en felles pressemelding.

– Når et politisk forlik uten faglig grunnlag avgjør en prosess blir resultatet lett politiske vennetjenester. Rogaland hvor Høyre ikke vil ha sammenslåing får slippe. Møre og Romsdal hvor Frp ikke vil får slippe. Dette er elendig styring, sier Nordlund.

– Dette er dessverre en holdning fra regjeringen som skader demokratiet. Det siste vi trenger i dette landet er politikere som sitter på Stortinget å tegner sitt nye kart over Norge, uten å lytte på lokal – og regionalpolitikere, sier Borch.

Nye regioner må styrkes

KS forventer at de nye fylkeskommunene får overført både flere oppgaver og myndighet fra Staten.

– Kommune- og regionreformen skal først og fremst sikre innbyggerne større innflytelse på utviklingen, den offentlige styringen og tjenestetilbudet, i regionen der de bor, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.

– Jeg tar det for gitt at flertallet nå også sikrer en opprydding i den statlige regioninndelingen slik at den harmonerer med de nye, folkevalgte regionene. Inndeling av de nye fylkesmannsembetene vil i første omgang vise den reelle viljen til å lage en helhetlig reform. Ny struktur er bare begynnelsen på en omfattende reform. KS vil følge nøye med på at Stortinget oppfyller de øvrige løftene i forbindelse med reformen, avslutter Helgesen.

Stortingsrepresentant Martin Henriksen reagerer skarpt. – Dette er så usammenhengende og kaotisk at det egentlig er en parodi, sier han. Foto: Børge Hoseth
Listetopp for Sp i Troms, Sandra Borch mener regionreformen er et overgrep. Foto: Trond Sandnes