Deltar i NM for kokk- og servitørlærlinger:

Det sier kokkelærlingen, som sammen med sin lærlingkollega ved restauranten Umami i Harstad, Frida Nilsen, lover å gi jernet.

- Gleder meg

Det er til sammen 64 kokk- og servitørlærlinger fra hele landet som konkurrerer i Norgescupen. Helga starter med innledende konkurranser fredag, og avsluttes med finale og bankett lørdag kveld.

- Vi fikk vite det like før jul, så siden tidlig i januar har vi øvd ganske mye, sier Fatima Jakobsen og påpeker at hun skal være veldig skjerpet under konkurransen.

Lærlingene får tildelt råvarene og de blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak.

- Jeg gleder meg veldig, sier den spente kokkelærlingen.

Selv om det fredag er semifinale, tar Jakobsen høyde for å komme til finalen lørdag. Helst vil hun videre til Nordisk mesterskap som arrangeres i Finlands hovedstad, Helsinki 21. og 22. april.

- Dette er ganske stort, men jeg tror vi har en rimelig god sjanse til å komme så langt, smiler sier hun.

- Holde tunga rett i munnen

SAMARBEID (f.v) Fatima Jakobsen og Frida Nilsen skal sammen jobbe for å komme så langt som mulig. Foto: Privat

Den første dagen er det blant annet helstekt Sterling-kveite og Valrohna-sjokolade og jordskokk som står på menyen.

- Det blir spennende. Faktisk har jeg verken tilberedt helstekt kveite eller en dessert bestående av sjokolade og jordskokk før, sier Jakobsen.

Årets ingredienser er videre Smaalenene-kylling, sjømat fra Lerøy, smør og kremfløte fra Tine.

- Kyllingen kan også bli tørr, så her er det viktig å holde tunga rett i munnen til enhver tid. Det verste som kan skje er at både den og kveita blir knusktørre, sier hun.

I dag er Jakobsen lærling ved restauranten Umami i Harstad, men om fire måneder tar hun fagbrevet.

- Jeg skal fortsette å jobbe her ett år til, men tenker at deltakelsen i denne konkurransen kan ha noe å si for yrket videre. Man får et utrolig godt nettverk når man er med på slikt, sier hun.

Det er ett kokkelag og ett servitørlag som går videre til det Nordiske mesterskapet.

- God trening

VIKTIG Grunnlegger og driver av Umami, Sigrid Rafaelsen, sier konkurransen gjør lærlingene sikrere på seg selv og kan være en viktig brikke foran fagprøven. Foto: Frank Roksoy/Ht.no

Grunnlegger og driver av Umami i Harstad, Sigrid Rafaelsen, synes deltakelsen er kjempeartig.

- Vi jobber veldig for at lærlingene våre skal delta i konkurranser, spesielt Norgescupen, som de skal på nå. De lærer utrolig mye før de skal opp til fagprøven, samtidig som de utvikler nettverket sitt betraktelig, sier hun.

- Så det er en viktig konkurranse?

- Ja, de får god trening og lærer å bli sikre på seg selv og jobbe under press, svarer hun.

- Hva skal de gjøre for å ikke få knusktørr kveite og kylling?

- Dette er fantastiske råvarer som nok ikke trenger all verden med tid eller temperatur i ovnen for å få fram den gode kvaliteten. Men riktig temperatur og riktig tid er alfa og omega, svarer Umami-sjefen som også er gruppas lagleder.