Salangen kommune har begjært jordskifte i saker både på Salangsverket og på Elvenes i Øvre Salangen.

Kjepper i hjulene

Men svaret fra Ofoten og Sør- Troms jordskifterett er at det kan ta inntil ett år før sakene kommer opp stikker dermed kjepper i hjulene for planene. Jordskifterettsleder Arnulf O. Prestbakmo begrunner med at de er underbemanna og at Domstoladministrasjonen ikke gir tillatelse til å lyse ut ledig jordskiftedommerstilling. Skuggedal sier til Folkebladet at det er uholdbart at viktige lokale utviklingsprosjekter blir satt på vent på denne måten.

– Dersom sakene skyves så langt fram i tid som er signalisert fra deres side, så vil det ha stor betydning både for det pågående reguleringsarbeidet og etterfølgende tiltak som er planlagt for både Elvenes og Salangsverket, skrev Skuggedal i et brev til jordskifteretten der han ba om prioritet. Men at Salangen kommune har bedt retten prioritere i disse sakene har så langt ikke nådd fram.

Virker hemmende

Skuggedal går videre med en klar melding til Domstolsadministrasjonen.

– Salangen kommune anmoder derfor om at sakene gis nødvendig prioritet slik at vi unngår forsinkelser i det pågående arbeidet. Forsinkelser vil i et større bilde virke hemmende for næringsutvikling i kommunen. Salangen kommune ber om at Ofoten og Sør-Troms jordskifterett settes i stand til å betjene saksmengden som tilligger jordskifteretten, skriver Skuggedal.

Unik dragracebane

Salangen kommune står midt i prosessen med ny reguleringsplan for Arena Elvenes. Det kreves utredninger i forhold til naturmangfold, støyproblematikk, kulturminner, risiko/sårbarhet og avbøtende tiltak. Det utvilsomt mest spenstige tiltaket på den gamle flystripa er etableringen av verdens nordligste dragracebane. De opprinnelige planene var å gjøre grunnarbeidet i 2016 og starte asfalteringen i 2017.

Stiftelsen Elvenes Motorsportsenter og selskapet Arctic Raceway AS står for utbyggingen. Prosjektet er planlagt finansiert med fire millioner kroner i tippemidler, halvannen million kroner i lån, en million kroner i dugnadsinnsats, en million kroner i privat tilskudd og en halv million kroner i egenkapital.