Grossistbedrift på Senja ble kastet ut av egen kjede

Spesialgrossisten AS består av ti samarbeidende grossistbedrifter som fungerer som et supplement til de store kjedenes egne grossister, med fokus på lokal og kortreist mat. En av medlemsbedriftene er Spesialgrossisten Senja AS som ble etablert i 1972. Sammen med to andre medlemsbedrifter har grossisten på Senja nå gått til sak mot selskapet, etter at styret vedtok å endre eiermodellen. Ifølge advokat Oddvar Villy Eriksen, som representerer de tre bedriftene, er de uenig i den nye eiermodellen, som går ut på at andelen man eier i selskapet er avhengig av omsetningen man tilfører.

– Det er noe spesialgrossisten kaller en dynamisk eiermodell, som jeg som har jobbet med dette i en mannsalder verken har hørt om før eller registrert at andre har, sier Eriksen.

Sa opp avtalen

I etterkant av vedtaket besluttet de andre medlemsbedriftene å si opp kjedeavtalen med de tre grossistene som var i mot den nye eiermodellen. Onsdag møtes partene til muntlig forhandling i Larvik tingrett.

– Grunnen til at vi møter i tingretten er at jeg er nødt til å få en midlertidig forføyning, slik at ikke kjedeavtalen blir sagt opp 1. juli, forteller advokat Eriksen, som beskriver saken som veldig spesiell.

– Jeg har drevet siden 70-tallet med økonomi- og forretningsjuss og har aldri opplevd maken til det jeg opplever i denne saken, sier han.

Tror på seier

Eriksen mener det er urimelig at de tre bedriftene skal bli kastet ut av selskapet på grunn av en uenighet.

– Dette er et flott samarbeid som har vart i 26 år og som gjør at disse selskapene har en eksistens og samarbeider for å kunne tilby sine varer som grossister i et tøft dagligvaremarked. Da er det helt urimelig at de skal bli kastet ut fordi man ikke aksepterer noen nye tanker som dette styret foreslår, forteller Eriksen, som er overbevist om at hans klienter ikke kan tape saken.

– Det er ren maktdemonstrasjon og myndighetsmisbruk som er hovedtema i denne saken. Man må oppføre seg som folk selv om man sitter med et flertall. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt for at tingretten skal skjønne det helt spesielle i denne saken, sier han.

Forsøkt å finne løsning

Advokat Joakim Magnor Hovet representerer Spesialgrossisten AS. Han forteller at styret i lang tid har forsøkt å finne alternative løsninger på konflikten i selskapet.

– Man har fremlagt at alle medlemmene kunne eie like mange aksjer, som bare er ett eksempel på at man har forsøkt å diskutere alternative løsninger. Disse har ikke blitt akseptert av de tre medlemmene og konflikten har dessverre havnet i domstolene. Det er ikke noe styret har ønsket, forteller han.

Ifølge Hovet så knytter tvisten seg til en uenighet om hva som er til selskapets beste med tanke på videre vekst samt tilpasninger i en tøff dagligvarebransje. Flertallet av selskapets aksjonærer ønsker å innføre en ny eiermodell for å være bedre rustet til å takle og håndtere de stadig tøffere kravene i dagligvarebransjen, mener Hovet.

– Denne saken dreier seg om hva som er til det beste for selskapet, avslutter han.

Det har ikke lyktes Folkebladet å få en kommentar fra hovedaksjonærene i Spesialgrossisten Senja AS.

Advokat Oddvar Eriksen, som har mange års erfaring med forretningsjuss, sier han aldri har opplevd en liknende sak. Foto: Carina Hansen