Hovedvernombud og arbeidsleder ved teknisk drift avdeling nord, Sverre Pedersen, fikk nok og tok saken til Arbeidstilsynet, som er nedslående i sin tilsynsrapport.

- Det punktet er bare en del av historien, sier Pedersen som siden 2005 har jobbet med saken.

- Ikke fritatt lovverket

I 1997 ga Arbeidstilsynet Tranøy kommune samtykke til å ta i bruk arealene til teknisk drift avdeling nord i Solliveien i Tranøy. Dette med forbehold om at mekanisk ventilasjon skulle monteres i alle arbeidsrom. 20 år etter er det fortsatt ikke gjort.

- Dette har vært ei mangeårig sak som verneombudet har jobbet med. Jeg håper saken kan få en ende nå, uavhengig om det blir sammenslåing eller ikke, sier Pedersen.

For ei av Tranøy kommunes forklaringer for forsømmelsen er at det vil være «uhensiktsmessig å legge arbeid og økonomi i å utbedre eksisterende arbeidsplasser før det er bestemt hvor framtidig teknisk drift skal være».

- Slik fungerer det ikke. Jeg har vært hovedvernombud i 13 år og Tranøy kommune som arbeidsgiver er ikke fritatt lovverket av den grunn, sier Pedersen som videre hevder det har vært vanskelig å fått saken behandlet tjenestevei.

- Kommunen har ikke fulgt opp. Når man ser på hva andre kommuner er nødt å gjøre for å ivareta sine arbeidstakere på teknisk drift, er det svært leit å se at Tranøy svikte, sier han.

- Deres plikt

Arbeidet med å hensynta de arbeidsgruppene, herunder brann- og redning, feier og ellers teknisk personell, har tatt på for Pedersen.

- Det er ikke å legge skjul på at det har vært belastende å ha ei pågående sak mellom arbeidsgiver og vernetjenesten over så mange år, sier han.

Det gikk så langt at Pedersen ikke så en annen utvei enn å kontakte Arbeidstilsynet selv. De peker på flere kritikkverdige forhold etter tilsynet i januar i fjor (se faktaboks).

- Selv om det vil koste tid og penger å utbedre de feil og mangler som er påpekt, må det gjøres, sier hovedverneombud Pedersen.

Arbeidstilsynet påpeker blant annet at det mangelfulle mekaniske ventilasjonsanlegget kan være helseskadelig og medføre ubehag for arbeidstakerne.

- Kommunen, som arbeidsgiver, må ivareta helsa til sine arbeidstakere. Det er deres plikt, sier Pedersen avslutningsvis.

- Ingen kommentar

Rådmann i Tranøy kommune Alf Rørbakk hevder å ikke kjenne til saka som har vedvart i 20 år. Han henviser til virksomhetsleder ved teknisk drift, Fred-Inge Fredriksen.

Ei heller han ønsker å svare på kritikken.

- Dere får plukke opp mitt svar til Arbeidstilsynet i postlista når den tid kommer, sier han.

For ordfører Jan Fredrik Jenssen er det uvedkommende hva som har skjedd før han tiltrådte i vervet for ett og et halvt år siden.

- Jeg er kjent med saken og jeg registrerer at det er en del påstander vi ikke står bak. Jeg kan kun ta ansvar for det som har skjedd siden jeg ble ordfører - og i denne perioden har saken vært diskutert flere ganger, sier han.

- Dere har fått varsel om pålegg og dere bes utarbeide de påpekte feil og mangler innen 31. mars i år. Hva tenker du om det?

- Vi tar et til etterretning, svarer Jenssen.

- Er det uheldig at saken har tatt 20 år?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer han.

Hovedvernombud Sverre Pedersen er lei av å føre en 20 år lang sak. Foto: Maria Holm Simonsen
Rådmann i Tranøy kommune ønsker ikke under noen omstendigheter å kommentere saken. Foto: Fredrik Kampevoll