1. mars går fristen for å søke videregående opplæring ut. Allerede nå er det imidlertid klart at det er stor rift om de 30 VG1-plassene innen naturbruk blå hos Senja videregående skole.

– Hittil har vi 45 søkere. Altså har vi ikke plass til alle som har søkt naturbruk blå. Det er en problemstilling vi aldri har opplevd tidligere, opplyser rektor ved Senja videregående skole, Stein Erik Svendsen.

Det er også mye mulig at søkertallet til den blå linja er enda større. I åtte søknader til skolen er det nemlig ikke spesifisert om det er søkt naturbruk blå eller naturbruk grønn.

Utdanning i vinden

Naturbruk blå er utdanningsprogrammet som forbereder elevene for yrker innen fiske og fangst og akvakultur.

VOLDSOMT Rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole har aldri tidligere opplevd en slik tilgang til blå linje som i år.

– Hvorfor tror du dette linjevalget er så i vinden?

– Jeg tror det er flere årsaker til det, den ene at det fra vår side er et utdanningsprogram vi har markedsført ganske hardt. I tillegg har det betydning at vi har fått et blått kompetansesenter, samt blåfondet hvor man kan søke midler til å styrke denne utdanninga, sier rektoren.

Han peker i tillegg på at sjømatnæringa er ei næring i vekst, hvor det signaliseres om et veldig behov for arbeidskraft. Et brukbart lønnsnivå, både på båtsiden og på oppdrettssiden, er noe Svendsen også mener lokker ungdommen til næringa.

– Det er gode tider i sjømatnæringa, og da gjenspeiles det ofte i at flere er interesserte i å gå til dette yrket.

Virker motiverende

Med en såpass stor oversøking til naturbruk blå, er det en god del elever som ikke vil få plass. på førstevalget sitt.

– Det er uvanlig at dette er situasjonen ved naturbruk, men noe vi jevnlig opplever innen andre linjer. Både på ambulansefag, studiespesialisering og teknikk og industriell produksjon hadde vi oversøking i fjor, sier Svendsen.

Når søkertallet er høyere enn antall tilgjengelige elevplasser er det karaktersnittet som avgjør hvilke elever som kommer inn.

– Det er litt bra også, fordi det betyr at elevene fra ungdomsskolen er nødt til å stå på og jobbe for å få gode karakterer for å komme inn på førsteønsket sitt, poengterer Svendsen.

– Får man kanskje flinkere elever også?

– Jeg har ikke lyst til å si at man får flinkere elever, men når interessen og søkermassen er så stor er sjansen for å få inn godt motiverte elever absolutt til stede. Ved stor oversøking opplever vi at elevene er markant mer motiverte enn i de tilfeller der alle kommer inn.

For øvrig opplyser han at 17 så langt har søkt seg til utdanningsprogrammet grønn, linjevalget som forbereder elevene for yrker innen landbruk, skogbruk og gartnernæring.

Gledelige tall

Daglig leder i Salmar Nord AS, Ørjan Jensen, synes det er svært gledelig å høre om de gode søkertallene til de blå fagene ved Senja videregående skole.

– Dette viser at stadig flere ungdommer fatter interesse for å kvalifisere seg til ei framtid i havbruksnæringa, mener han.

– Vi oppfatter at ungdommen har skjønt at det ligger store fremtidsmuligheter innen havbruk, og at det finnes slike spennende muligheter ligger i vår region. Disse gode søkertallene bekrefter dette, og det er positivt for ei næring som i framtida vil trenge flere medarbeidere til spennende jobber ved havbruksanlegg på sjøen, tilføyer Jensen.

VOLDSOMT: Rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole har aldri tidligere opplevd en slik tilgang til blå linje som i år. Foto: Maria Holm Simonsen Foto: Linda Juanette Lande